Мъж размразява 4 часа колата си в студа, докара си миокарден инфаркт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:53 / 09.01.2017
15956
Ниските температури от последните дни се отразяват сериозно на човешкото здраве, предупреди пред Bulgaria ON AIR д-р Десислава Кателиева от Националната кардиологична болница. Инфарктите са сред най-честите случаи на заболявания вследствие на студа: 

"Идват пациенти, както със сериозни здравословни съдови заболявания, както и пациенти, които практически никога досега не са имали проблеми с кръвно налягане или с някакви съдови заболявания. Идват и млади хора, които имат леко завишени стойности на кръвното налягане, което се обяснява с особености на вегетативната ни нервна система", обясни тя. 

Хората, които вече имат прекарани съдови заболявания, са особено чувствителни на студа. Има ръст и на мозъчно-съдовите инциденти като след излагане дълго време на минусови температури, в това число и след ринене на сняг. 

"Вчера например, имах случай на мъж, който в продължение на четири часа беше стоял навън в опит да размрази колата си. Пациентът за съжаление беше с миокарден инфаркт", разказа д-р Каталиева. 

Тя препоръча на по-възрастните хора да не се излагат дълго време на студ, да си взимат редовно антихипертензивната терапия и ако кръвното отново е високо, да потърсят лекарска помощ. 

Освен на физическото здраве, необичайно ниските температури, оказва се, влияят и на психическото състояние на пациентите. През последните дни има ръст на оплаквания при хора, които са с тревожни или депресивни състояния, посочи още Каталиева. Значителна роля за пазене на здравето играе и културата на обличане. 

"Ние нямаме много добра здравна култура как да се обличаме, когато е студено", подчерта тя. 

Специалистите предупреждават, че както прекалено лекото обличане е опасно за здравето, така и натрупването с много дрехи, което може да усложни оросяването на тъканите. 

"Не бива да се допускат двете крайности - претопляне и преохлаждане", добави д-р Каталиева. При преохлаждане тя препоръчва вместо алкохол, билков чай или някаква друга топла напитка.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).