ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Може ли едно хапче за деца, без рецепта, да те прати в ареста за 24 часа?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:42 / 04.07.2021Коментари (0)3532
© Нова тв
Как след рутинна проверка на пътя, можеш да се окажеш престъпник пред обществото, без да си нарушил закона? Може ли едно хапче за деца, без рецепта, да те прати в ареста за 24 часа? Как реагираха експерти и защо е необходимо преразглеждане на Наредбата, регламентираща правенето на DrugChek 3000, който установява шофирал ли е водачът под влияние на наркотични вещества? 

Арест, обиск, отнета книжка  и  унижение след направен DrugCheck 3000. Набедени "наркомани“, впоследствие се оказват с чисти проби. Става въпрос за водачи тествани с полеви тестове, които отчели положителен резултат. Кръвните тестове, направени след това  са негативни. Само че, истината се установява след дълъг период от време, когато е готов резултатът от  кръвната проба, изследвана в единствената лаборатория в страната ни.

В България  шофьорите се тестват с полеви тест DrugCheck 3000, като пробата се взима от слюнка. Тестовете засичат едновременно 6 вида наркотични класове – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин и бензиодиазепини,  всеки от които има включени различни компоненти от забранени вещества. Необходимото време за взимане на пробата е от 30 до 90 секунди, а анализът е около 10 минути. Оказа се, че тестовете са много чувствителни и много точни. Потвърдиха го и експерти. От Нова тв решиха да направят експеримент. Пробвахме 40 теста, които закупихме от онлайн сайт. Всички направени тестове заснехме с камера, някои от тях направихме пред експерти. За целта използвахме лекарствени медикаменти. Такива, които се предлагат свободно от фармацевтите в аптеките без лекарско предписание и други, които са със зелена рецепта. Със скрита камера заснехме как в произволно избрани аптеки ни препоръчват обезболяващи, за които ни гарантират, че няма проблем с шофирането.

Проблем няма. Само, че тези лекарства, които масово се употребяват и предлагат от фармацевтите като обезболяващи реагират на опиати при полевия тест. Ето как: Правим DrugCheck 3000 преди употребата на медикамент. За начина сме се консултирали предварително. Разполагаме и с инструкцията, която е за полицейски служители. Спазваме всички необходими процедури. Тестът е отрицателен. Доказва го появата на всички чертички наркотични класове.

Правим втори тест, но вече след употребата на лекарство за главоболие, което са ни препоръчали в аптека. Повтаряме цялата процедура. Резултатът: тестът е положителен и реагира на опиати. Реагира така, защото в лекарството се съдържа кодеин. Съдържанието е в много малки дози от 8 до 20 мг в различните лекарствени продукти, които ни препоръчаха. Става ясно, че малката доза кодеин не пречи  само от една таблетка тестът да реагира на опиати. В случая използвахме само 8 мг ,които се съдържат в едно хапче при разрешени до 60 мг на ден. Многобройните ни експериментите доказаха, че съдържанието на опиати в организма може да остане няколко часа, в зависимост от метаболизма на човека.

По процедура, ако тестът е направен от полицейски служител и реагира на опиати, следва арест за  24 часа, обиск на автомобила и дома ти, ако полицаите преценят, както и  досъдебно производство. И ако си решил да доказваш невинността си с кръвна проба, оставаш няколко месеца без шофьорска книжка,  докато излезе резултатът от пробата.

"При всички случаи ще ви отчете като опиат полевият тест, но на кръвна проба със сигурност няма да даде резултат“, смята адвокат Борислав Мазнев.

В продължение на няколко дни правим нашите експерименти  пред експерти, и с тяхно участие. Правим го пред фармацевт- доц. Калин Иванов, пред токсиколог- проф. Янко  Илиев, психиатър –д-р Никола Марков и с участието на психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова. Пробваме лекарства със съдържание на кодеин.

"То е наркотичен аналгитик реално, но в много малко количество. Сега тук има и друг проблем, който не знам дали даже и проблем трябва да го наречем, но кодеинът се метаболизира в черния дроб частично до морфин, така че излиза положителна проба и за морфин, но това се случва. Дали това е морфин, дали е хероин от нелегалната дрога-тестът не го одиференцира и поставя човека в условията на нарушител на закона“, смята психиатърът д-р Никола Марков.

В нито една от листовките и характеристиките на  тези обезболяващи със съдържание на кодеин не  е посочено, че е забранено шофирането. Но и никъде не пише, че ако те спрат за проверка тестът ще реагира на опиати, а това по закона за движение по пътищата означава,  че шофираш под въздействие на наркотици.

Положителен резултат дава и употребата на други лекарства. Тези, които се изписват със зелена рецепта-бензодиазепини. Статистиката сочи, че само психиатрите изписват такива рецепти на над 200 хиляди души в страната ни. В полевия тест има и такава графа.

С д-р Цветеслава Гълъбова правим и такъв експеримент с една таблетка лекарство със зелена рецепта. Резултатът е положителен. Тестът реагира на бензодиазепини. Решаваме да проверим може ли тестът едновременно да реагира на няколко вида наркотични вещества. Затова тя прави още един опит- познатият вече, лекарство със съдържание на кодеин. Резултатът отново е положителен, но този път тестът реагира на два вида наркотични вещества-бензодиазепини и опиати.

"Без да го искаш, без да си извършил нищо… Просто лекувайки се, можеш да попаднеш в криминалните хроники, докато се разбере, че нямаш сестра. Веднъж хвърлено едно петно от такова естество, то много трудно се премахва. Все пак ние правихме тестове с медикаменти, регистрирани в България, които се употребяват съвсем легално. Няма как човек, който е болен да се чувства престъпник затова,че е болен“, коментира д-р Гълъбова.

Всички експерти, с които разговаряхме са на мнение, че трябва да се съберат компетентни специалисти и да набележат спешни и адекватни промени в Наредбата за DrugCheck 3000, защото в тази има много пробойни.

Според статистиката за миналата година около 30% от пробите, които са извършени в последствие, кръвните проби са дали отрицателни резултати в сравнение с полевите тестове.

"След като е заложено условие, че всичко това ще се случи. Освобождаване и т.н отпадане на санкциите след получаване на кръвна проба, тази кръвна проба трябва да излиза след няколко часа. Защото, тя чисто технологично, не е нещо особено“, смята д-р Цветеслава Гълъбова.

"Бих препоръчал да се намери начин законодателно лаборатории, които имат капацитет да бъдат лицензирани за изследване на кръвни продукти“, допълва токсикологът проф.Янко Илиев.

Същевременно от ВМА твърдят, че са отнесли въпроса за натовареността си до Главна дирекция на МВР, за да се търси решение на въпроса. И ние потърсихме за коментар по темата  експерти от Главна дирекция на МВР. Такъв ни беше отказан от Пресцентъра, засега. Нашето проучване, базирано на многобройните опити, които направихме  и  статистиката показа , че  всеки втори или трети шофьор в страната ни е потенциален  престъпник. Защото шофира след употреба на обезболяващо или успокоителни, които реагират положително на наркотици при проверка от полицията. И ако това се случи, процедурата вече е ясна арест, обиск и докато не излезе кръвната проба пред обществото водачът е  "наркоман".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: