Може ли да се определи коя от ваксините срещу ковид е по-ефективна?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:32 / 08.04.2021
2956
Дали някоя от ваксините срещу COVID-19 е по-ефективна от останалите? Отговор на този въпрос дават експерти пред Асошиейтед прес.

Трудно е да се отговори на този въпрос, защото ваксините не са сравнявани пряко в изследвания. Но според експертите ваксините си приличат по най-важния показател - да предотвратяват необходимостта от болнично лечение и смъртните случаи.

"За късмет всички ваксини изглежда ни защитават от тежко протичане на заболяването", казва д-р Моника Ганди от университета на Калифорния, Сан Франциско, която цитира резултати от изследвания на пет ваксини, използвани по света и на шеста, която все още се обследва.

Данните от практиката показват, че ваксините, с които се имунизират милиони хора по света, действат добре.

Въпреки това някои може би си задават въпроса дали някоя от ваксините не е по-добра от другите, след като резултатите от изследванията показват различни нива на ефективност. Проблемът тук е, че опитват да сравняват ябълки с круши.

Например изследванията показаха, че двудозовите ваксини на Pfizer и Moderna са 95 на сто ефективни за предотвратяване на заболяването. Изследванията за тези препарати отчитат дали случаите на COVID-19 са леки, умерени или тежки. Те бяха направени преди разпространението на тревожните разновидности на новия коронавирус.

Компания "Johnson & Johnson“ изследва еднодозова ваксина, без да отчита леките случаи на болестта. Тази ваксина показа 66 на сто ефективност срещу умерени до тежки инфекции в голямо международно изследване. Само в САЩ, където са разпространени по-малко варианти на коронавируса, ефективността ѝ е 72 на сто. Най-важното е, че ваксината предпазва от хоспитализация и смърт.

Ваксината на AstraZeneca в две дози, използвана в много страни, предизвика въпроси за точната степен на ефективност по време на изследванията. Експертите обаче са единодушни, че тези дози предпазва срещу най-сериозните последици от заразата.

Хоспитализациите спадат в страните по света, където се извършват имунизации, независимо какви ваксини се използват. Първият анализ на правителството на САЩ на данни от имунизацията сред служителите от първа линия потвърди информацията, че ваксините на Pfizer и Moderna дават висока защита - 90 на сто, срещу инфекции, независимо дали протичат със симптоми или не.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).