Мотивират младите даскали с високи заплати и квартири

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
10:10 / 20.10.2010
2186
Американски образователен модел ще привлича млади учители в родните школа. Инициативата "Заедно в час" за внедряване на чуждестранния опит у нас е на фондация "Америка за България" и Министерството на образованието.

"Ще дадем възможност на току-що завършилите студенти, без значение от специалността, да започнат кариера като мотивиращи учители от 5. до 12. клас", обясни Евгения Пеева, директор на "Заедно в час".

С термина мотивиращ учител американската просвета нарича младите мисионери, които преподават в откъснати краища на страната и в най-бедните квартали. В замяна ентусиастите получават безплатна квартира и специална заплата, равна на стартовото възнаграждение в големите корпорации в чужбина. Системата за мотивиране на млади учители действа безотказно в 14 държави на 5 континента, подчертаха организаторите.

В България записването за мисионери ще започне от 1 октомври. Всеки мераклия за млад даскал трябва да издържи интервю за определяне нивото на мотивация и най-добрите ще започнат обучение за педагози в силната им специалност. В края на курса 30 души ще получат диплома за учител от МОМН. След това отличниците ще започнат работа в школата в най-сложните за контролиране класове.

"До момента сме разговаряли с директорите на 100 училища. Очакваме да ни кажат в кои предмети не достигат специалисти", каза Евгения Пеева и подчерта, че основната задача на кампанията ще е да обхване малките градчета и селата.

Предвижда се възнаграждението да се обвърже с нивото на стартовите заплати в бизнеса към 1 септември 2011 г. "Ако директорите нямат средства да покрият заплатите, ние ще поемем разходите от общия бюджет от 2 млн. долара", каза Евгения Пеева. Фондът ще осигури и квартира до школото.

"Програмата ще помогне да се възстанови авторитетът на българския учител", смята просветният министър Сергей Игнатов. Той подчерта, че в държавната политика не се предвижда познатото от соца разпределение на млади учители в най-отдалечените райони.

Американският посланик Джеймс Уорлик също приветства кампанията: "В началото се съмнявахме, че в Америка моделът ще проработи, но сега мотивиращите учители работят в цялата страна. Затова съм уверен, че "Заедно в час" ще помогне за усъвършенстването на учителите в България".

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Борисов осъди стрелбата над словашкия премиер Роберт Фицо
Свлачище на Прохода на Републиката затруднява движението
Дори опитен шофьор, може да пропусне този специфичен звук
Правителството реши: 39 млн. лева за заплати в университетите
Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичн...
Спипаха бракониер, той: Разхождам се въоръжен заради мигранти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).