Мнение: Mилиарди вредни субсидии ще потекат от новата ОСП

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:15 / 09.11.2020
484
Докато фермери се чудят какво ще представляват екосхемите през новия програмен период и дали ще успеят да отговарят на повишените изисквания за агроекология и климат, неправителствени организации призовават сегашното предложение за реформа на ОСП да се оттегли точно защото не е достатъчно „зелено“.

Covid-19 не успя да спъне тристранните преговори за реформата на ОСП

Целта на тези около 27 организации от екологичния и здравния сектор е да предпазят изпълнението на Зелената сделка, затова изпращат отворено писмо до Европейската комисия (ЕК). В него те заявяват, че позициите на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета „работят срещу стратегиите за биоразнообразието и „От фермата до трапезата“, цитират от Министерството на земеделието в последния си бюлетин за ОСП.

Според неправителствени организации плановете на ЕП и държавите членки ще „позволят изплащане на милиарди вредни субсидии“.

Организациите обвиняват ЕП и държавите членки, че позициите им „сериозно вредят на принципа на ненанасяне на вреда“, като увеличават плащания, насочени към производство (обвързаната подкрепа) и премахват защитни механизми, като разширяване на системите за напояване. 

Те заявяват, че не могат да подкрепят разходи от 387 млрд. евро, което е една трета от целия бюджет на ЕС, за стимулиране, а не за разрешаване на екологичната криза. 

Според тях Комисията следва да направи ново предложение за реформа, което да подпомогне фермерите да преминат от индустриално селско стопанство към Обща селскостопанска политика, която да е отговаря на целите на Зелената сделка. 

Следете темата и на cap4us.agri.bg



 


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Абитуриентка-отличничка показа обувки за 2000 лева. Майката: Дете...
Излезе най-новата прогноза за вторник
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...
Призовават като обвиняем собственика на оръжието, с което синът н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).