ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министърът на здравето: Всеки лекар сам да поема вината за грешките си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:51 / 16.04.2011Коментари (13)1810
© Plovdiv24.bg
Всеки лекар сам да поема вината за допуснатата от него грешка по време на работа. Това предложение направи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, който присъства на 52-я извънреден събор на Българския лекарски съюз в Равда. По думите му по този начин ще се подобри здравеопазването у нас и ще се върне доверието на пациентите в медиците. Лекарите обсъждат промените в Етичния кодекс.

Министърът бе категоричен: "Човек, когато е сгрешил, трябва сам да си понесе отговорността, ако някъде има проблем, някой е проявил небрежност - той трябва да понесе отговорността, не да се каже - ето сега лекарите поемат отговорността, защото има грешка".

Пред делегатите на събора Д-р Стефан Константинов се обяви и за съкращаване сред служителите в болничната администрация.

Идеята в болниците да се назначат "медицински информатори", които да събират анонимни сигнали срещу лекари, срещна силна съпротива от страна на министерството на здравеопазването. Според здравният министър "не трябва доносничеството в тази държава да се поощрява. Стига толкова агенти, информатори и т.н. 20 години се чистим от тях по линия на Държавна сигурност. Сега ако някой си мисли, че може да въведе такова нещо в болниците - това не е нормално".

От своя страна Председателят на "Етичната комисия" към БЛС проф. д-р Милан Милановобясни, че "медицинските информатори" ще бъдат служители с необходимото образование и основната им задача ще бъде да преглеждат всички жалби и оплаквания и да определят: "да, тук имаме медицинска, лекарска грешка, а тук нямаме". Каже ли се Нямаме, досъдебното производство се спира. Окрупняването на лекарските етични комисии не на регионален принцип, както е досега, а окрупняването на малко по-големи региони също бе обсъдено. След създаването на лекарските комисии ще се избегне субективния фактор при преценка за вината на всеки лекар или медицински екип, потвърди и здравният министър Стефан Константинов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
е ми много ясно какво ще правят в тая мизерия имам чувството,че сме в ада!
-2
 
 
Колко некомпетентни изказвания. Безспорно съществуват лекарски грешки, безспорно има последствия от тях. Но по долу четох определение, че цитирам " Всички лекари които бяха кадърни са извън БГ ", и сега аз питам кой е виновен тези лекари да са извън БГ ? Кой ги пусна ? Вие като общество какво направихте, затова те да останат в България ? Без да обиждам никой .. но когато се цитира Хипократовата клетва , е добре тя първо да се разбира...който не разбира какво казвам, проблема е изцяло в него. Тази тема е прекалено обширна за водене на подобно място.
0
 
 
Щом са се клели в Хипократовата клетва ,трябва да си носят и отговорноста.Ако са лекари заслужено и с дипломи са добри лекари,но ако са с купени дипломи - гърбината ни да е яка.Много са случаите от лекарските грешки до сега ,но няма никой наказан.
0
 
 
Що? Може пациента да поеме вината , че е създал предпоставка за извършване на такава, ще е по-справедливо!?
0
 
 
Трябва да се промени Наказателният кодекс - за отнет човешки живот поради некадърност, немарливост или нечовечност, затвор над 10г.
0
 
 
Всички лекари които бяха кадърни са извън БГ.Останаха само тя с купените Докторски Титли...
0
 
 
Сега отивам на заболерак за втори път ще ми прави зъб за който съм си платил веднъж
+1
 
 
А имали изобщо лекарска грешка??? НЕ, никога се ги оправдават.Нетрябва да поема вината си а, направо да го изритват от медицината нему е там мястото.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Правят чисто нова улица в Пловдив до меката на шопинга
Парламентарни избори 2024
Актрисата Виолета Донева е била открита мъртва в апартамента си
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: