Министърът на културата въвежда строг контрол и отчетност в сектора

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
14:37 / 28.02.2023
1449
Министърът на културата Найден Тодоров съобщи, че съвсем скоро ще внесе в Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените библиотеки и допълнение на Закона за закрила и развитие на културата (ЗЗРК), информират от Министерството.

С проекта, който министър Тодоров се надява да приеме и бъдещото Народно събрание, се предвижда въвеждането на задължение за директорите на държавните културни институти да изготвят стратегически планове за развитието на съответния културен институт, въз основа на концепцията, с която са спечелили конкурса за длъжността.

Всеки директор ще трябва да изготвя и представя пред министъра на културата и ежегоден доклад, като по този начин се въвежда механизъм за отчитане на планираните в стратегическия документ мерки за развитието на института.

Така ще бъде осигурен механизъм за планиране на дейността и за осъществяване на ежегоден мониторинг, като същевременно ще се уеднаквят изискванията към всички директори на държавни културни институти в системата на Министерството на културата, уточни министър Тодоров за обществената телевизия.

Към настоящия момент липсва изискване за дългосрочно планиране на дейността на културните институти, което да осигурява организация за планиране и мониторинг, както и определяне на ясна визия за развитието на институциите за управленския мандат на техните ръководители, обективирана в средносрочен или друг стратегически планов документ, се казва в прессъобщението.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Родопите – планината призната с най-лечебния въздух
Трафикът по границите на страната
Няколко инцидента на магистрала "Тракия"
Кошмарно задръстване на магистрала "Тракия", колите са буквално с...
Шофьор пресметна: 50 километра за близо 2 часа!
Българи и гърци в общ събор с чевермета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).