Министър награди Регионалния археологически музей Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:36 / 02.12.2013
2683
На официална церемония днес в зала "Колегиум" на Министерството на културата министър д-р Петър Стоянович връчи престижната награда "Златен век" - печат на Симеон Велики, на директора на Регионалния археологически музей в Пловдив (РАМ - Пловдив) доц. д-р Костадин Кисьов.

"Имам честта да връча днес високото отличие на Министерство на културата на директора на Регионалния археологически музей в Пловдив - доц. Костадин Кисьов, който ръководи една от най-старите и уважавани културни институции в България. 

Наградата и почетната грамота са за съхранението и популяризирането на културно-историческото наследство на България и по повод неговата 130 -годишнина. Няма армия без генерал и армията трудно може да получи отличие, тя получава признание в лицето на своя ръководител. На добър час! Поздравете и всички Ваши колеги от нас!"- с тези думи министър Петър Стоянович връчи наградата "Златен век" и почетната грамота на доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Регионален археологически музей - Пловдив. 
 
В приветствието си на церемонията по награждаването Екатерина Джумалиева - държавен експерт в дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в Министерство на културата, специално отбеляза приноса и заслугите на доц. д-р Костадин Кисьов, както и на целия екип на Регионален археологически музей - Пловдив, в сферата на опазването на културното наследство, както и в провеждането на археологически проучвания. 

"Колегите ни от РАМ - Пловдив, получават наградата "Златен век" в една година, в която се навършват 130 години от началото на развитието на музейното дело в Пловдив. С усилията както на директора на музея, така и на целия негов екип, Пловдивският археологически музей се нареди сред най-добрите регионални музеи в страната, от специалистите в тази музейна институция постъпват и редица предложения по повод предстоящите промени и изменения в Закона за културното наследство", посочи още Екатерина Джумалиева. 

Директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов благодари на ръководството на Министерството на културата и на министър Стоянович за престижното отличие от името на целия колектив на музея, както и от името на общинското ръководство на гр. Пловдив.

"Тази награда е и един жест към дългогодишния труд на моите колеги", подчерта доц. д-р Костадин Кисьов. Директорът на РАМ в Пловдив допълни, че музеят има и редица европейски награди, а след обновяването на експозицията и на сградата на музея, извършено през 2010 г., Археологическият музей в Пловдив вече е един от най-модерните в Европа и неслучайно се радва и на рекордна посещаемост от туристи през последната година.

Регионалният археологически музей в Пловдив (РАМ - Пловдив) е една от най-старите културни институции в България. Официално е открит преди 130 години, като неговото развитие преминава през етапа на археологическо-нумизматичен кабинет до окончателното му обособяване като Археологически музей през 1920 година. 

Първоначално неговите фондове са съдържали нумизматична колекция от 1500 монети, етнографски и исторически документи, църковна утвар, старопечатни книги от ХVII - ХVIII в., 300 икони и картини на прочутите български художници Станислав Доспевски, Иван Лазаров, Цанко Лавренов, Николай Райнов, Златю Бояджиев и др. Музеят притежава една от най-богатите колекции, съдържаща близо 100 000 експоната, произведения на човешкото изкуство и бит, свързани с историята на Пловдивска област и град Пловдив - наследник на един от най-големите и значими антични градове на Балканския полуостров - Филипопол.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Над 2 млрд. лева дължим на банките
От мрежата: Колоната е около 12 км, хората пият кафе край пътя
Георги Господинов се сбогува с Пол Остър
Пътуването с автобус - удобно само за хора под 170 сантиметра
Депутатът с осемте самолета вече не е част от ПП
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).