ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министър Карамфилова: Имаме нужда от работещ парламент, дейността му е от значение за приемането на важни закони
Автор: Йоланда Пелова 12:04 / 20.10.2022Коментари (0)846
© Фокус
Министърът на околната среда и водите д-р инж. Росица Карамфилова в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Програма "Околна среда“ 2021-2027 г. е одобрена официално от Европейската комисия. Тя е основен инструмент за съхраняването, опазването и подобряване качеството на околната среда, както и подкрепа за устойчивото развитие. Програмата е съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и държавния бюджет на Република България. Следва разговор с министъра на околната среда и водите д-р инж. Росица Карамфилова, която е мой гост в студиото. Инж. Карамфилова, как ще бъдат разходвани средствата по програма "Околна среда“, къде ще концентрирате сили? 

Благодаря ви още веднъж за поканата, защото темата е изключително важна, тъй като Европа одобри и ще даде на България ресурс от над 3,5 милиарда лева, които да са насочени към опазване на околната среда, подобряване качеството й. Средствата основно, най-голям дял от тях ще са фокусирани към подобряване на ВиК инфраструктурата. Освен това, като наш водещ приоритет – също средства са насочени към подобряване качеството на атмосферния въздух. Други теми, които са адресирани и мерки, са свързани с управление на отпадъците, опазване на биоразнообразието, както и мерки, свързани с превенция и управление на риска от наводнения. Целта ни е всъщност – много важно, през този програмен период с усилия на цялата оперативна програма да се минимизира забавяне при стартиране на фактическото изпълнение на дейностите, така че ние вече се готвим и работим изключително интензивно, за да може през следващата 2023 г. да отворим процедури за кандидатстване на бенефициентите, на потенциалните бенефициенти за над 2 милиарда лева. Потенциални бенефициенти са основно общините, ВиК дружествата, но разбира се, средства ще се предоставят и на неправителствени организации и научния сектор – нещо, което е изключително важно. Позволете ми да дам само няколко ключови детайла във връзка с приоритетите.

По приоритет "Въздух“ бюджетът по програмата е над 700 милиона лева. Продължават активните действия за по-чист въздух с бюджет над 600 милиона лева. Нашият инструмент, знаете, и в контекста и на наказателната процедура, в която България за съжаление е на доста напреднал етап, така че трябва да гарантираме устойчивост на мерките, трябва да гарантираме напред във времето и да докажем, че всичките и назад предприети, и настоящи, и бъдещи такива ще гарантират именно устойчивост не само на мерките, но най-вече устойчивост на резултатите.

Нещо много важно е, че всъщност за този програмен период, освен типичните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух, насочени към битовото отопление, има и средства, заделени за зелена инфраструктура в градската среда. Там бенефициенти основно се планира да бъдат общините с бюджет над 100 милиона лева, като по този начин целта е да се подкрепи, т.е. мерки, адресирани към цялостното благосъстояние, зелени площи, изграждане на зелени стени.

Близо 1,5 милиарда са планирани за инвестиции в инфраструктурните мерки за ВиК, отново устойчивост и продължаване на настоящия програмен период. С над 600 милиона лева ще работим за подобряване и преход към кръговата икономика. Освен това, изключително важно – мерки във връзка с риска и изменението на климата.

Там бюджетът е около 400 милиона лева, като ще бъдат подкрепени и екипите на пожарната с техника и оборудване за борба с горските пожари. И не на последно място, изключително важно – мерки в сектор "Биологично разнообразие“. Така че предизвикателствата са големи, но гарантирането на устойчивост е много важно и ние със задоволство приехме факта, че буквално по-малко от две седмици, след като подадохме програмата за одобряване към Европейската комисия, тя вече е факт.  

Спешни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха бяха поискани на среща с операторите в енергийния комплекс "Марица изток“. Каква ще бъде реакцията и намесата на МОСВ? 

Това е тема, която винаги е стояла на дневен ред пред Министерството, тема, която е изключително чувствителна и за обществото. Безспорно знаете, че предизвикателствата са големи, свързани и с недопускане превишение на серен диоксид, във връзка с наказателната процедура.

Имахме такива кризисни моменти преди време в Димитровград. Тъй като миналата седмица бяха регистрирани няколко превишения в района на Гълъбово, веднага бяха сформирани екипите. Бих искала да кажа, че сега отново се рестартират дейностите, свързани с командироване на служителите от територията на цялата страна. Продължават и рокадите на директорите на регионалните инспекции, което дава значителен резултат.

Аз няколко пъти споменах и в други платформи, че всъщност засилената контролна дейност – само за два месеца имаме над 48 проверки, за сметка примерно на цялата минала година, когато са около 98. Регистрирани са, за съжаление, над 15 нарушения и са дадени съответните административни процедури към операторите. Добрата новина в случая е, че ние все още сме далече от достигане – и дано не достигнем, превишенията в региона от възможните 24.

Всъщност беше направена среща отново с операторите на големите горивни инсталации, този път на място в Маришкия регион, и в момента те също ще получават SMS известяване, за да може при отчитане на моментни стойности да се предприемат координирани действия, евентуално свързани и с намаляване на мощностите. Освен това се оказа, че изключително голямо значение имат и метеорологичните условия и фокусът ни е насочен към някои от операторите с повишено внимание към тях и регистрирани значителен брой нарушения, като те също планират да излязат в края на седмицата на планов ремонт, което се надяваме до висока степен да отстрани установените нарушения.  

В предишен разговор с вас коментирахме по-подробно наказателните процедури, които се водят срещу България. Вие заявихте тогава, че фокусът ви основно е върху три от тях. Има ли някакво развитие по темата за минимизираме финансовата санкция, която държавата ни ще претърпи? 

Надяваме се. Усилията наистина са насочени и продължават да бъдат, защото това е един дълъг процес. Знаете, че наказателните процедури са заварени в миналото. А всъщност по отношение на депата – една от ключовите, т.е. затваряне, рекултивацията на общинските депа, бяха осем, в момента вече три са с приключила рекултивация.

Надяваме се и вярваме, че до края на месец октомври още няколко  депа ще приключат своята рекултивация. Много важно е държавата да съумее до края на годината наистина да затвори и оставащите депа, за да имаме ясна позиция и когато влезем в съда в началото на идната година, да покажем активни резултати. Всъщност още нещо бих искала да спомена. Освен останалите три наказателни процедури, ще дам друг пример.

Наскоро Европейската комисия ни уведоми, че започва процедура за нарушения срещу страната за липса на уведомление от България за дългосрочната Стратегия за климата, както и за неактуализираните карти за риска от наводнения. По отношение на първата такава, свързана с дългосрочната Стратегия за климата, още с встъпването като служебен министър аз бях наясно, че има сериозно забавяне и там и очакваме да дойде тази процедура. Уви, разработената стратегия е стояла някъде, тя е разработена със средства и с помощта на Европейската комисия преди може би повече от две години.

Уви, не е придвижена напред. Ние веднага я обявихме на обществен достъп и амбицията ни е да я разгледаме на заседание на Министерски съвет, с което да затворим тази наказателна процедура. А другата, изключително важна – за неактуализираните карти за риск от наводнения, буквално колегите работеха на един доста напрегнат режим и ние вече докладваме. Така че и там амбицията ни е да затворим. Но динамиката е голяма и предизвикателствата – също. Обаче смея да твърдя, че в рамките на ограниченията на времето бяха постигнати значителни резултати благодарение на екипната работа, добрата организация и на отговорното поведение.  

Няма как да не ви попитам. Вчера, знаете, беше първият работен ден на 48-то Народно събрание. Какъв е вашият коментар, министър Карамфилова, за първия работен ден на депутатите? Президентът вчера заяви, че служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет. Готова ли сте да продължите да работите за държавата, ако се наложи?  

Аз съм поела ангажименти в рамките на служебния кабинет и тези ангажименти наистина до изключително висока степен са дозавършени, други са на финалната права. Категорично ясно е, че ние като общество имаме нужда от наистина работещ парламент, не просто наличието на парламент. Дейността му е от значение за приемането на важни закони.

Ето, ще дам пример – един от законите, който пряко касае нашата дейност, е Законът за биологичното разнообразие, част от реформата, свързана със средствата по Плана за възстановяване. Днес ще бъде разгледан на заседание на Министерски съвет. Така че наистина се надяваме да има воля и разум в парламента, така, че всичките над 20 закона, които касаят реформата, да бъдат придвижени и да се осигурят средствата по втория трансфер. Това поведение, както казвам, изисква отговорни действия към обществото като цяло.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: