ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министър Ангелкова: Българският туризъм продължи да се развива и през трудната 2019 г.
Автор: Пламена Николова 11:35 / 30.12.2019Коментари (0)3037
©
Българският туризъм продължи устойчивото си развитие и през 2019-а независимо от трудната година, силната международна конкуренция и фалита на туроператора "Томас Кук“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на заседанието на Министерския съвет.

Тя припомни, че за първите десет месеца на годината България отчита над 8,4 млн. посещения на чуждестранни туристи и над 3,4 млрд. евро приходи от международен туризъм, което затвърждава възходящата тенденция след създаването на самостоятелното Министерство на туризма.

Министър Ангелкова благодари отново на премиера Борисов и членовете на правителството за подкрепата им към сектора и допълни, че 31 на сто е ръстът на международните туристи у нас от 2015 г. досега, а приходите от техните визити е с 34% увеличение. Реализираните нощувки в страната са над 25,5 млн. също за първите десет месеца на годината, което е 0,7 на сто повече в сравнение със същия интервал на  рекордната 2018 г.

През изтичащата година министерството насочи вниманието си към стимулирането и на вътрешния туризъм с различни инициативи - “Естествено в България“; "Неочаквана ваканция“; популяризиране на 16 български EDEN дестинации. Въпреки някои негативни кампании отчетните данни показват, че за периода януари–октомври 2019 г.  пренощувалите българи в местата за настаняване с 10 и повече легла са близо 3,5 млн., а ръстът спрямо същия период на 2018 г. е около 6%.

Тази година реализирахме и Единната система за туристическа информация (ЕСТИ),  свързваща по защитени канали местата за настаняване с НАП, МВР, Министерството на туризма и общините. От 20 хил. места за настаняване 15 хил. вече са с активни профили, около 4 хил. са сезонни, а за останалите около 1000, които все още не са се регистрирали, сме стартирали процедура за административнонаказателна отговорност и заличаване, посочи още министърът.

Тя допълни, че тази година са регистрирани, категоризирани и прекатегоризирани над 1600 места за настаняване, над 180 туроператори и туристически агенти, а неизрядните са заличени. Към момента общо 145 са договорите на ведомството за концесии  и наеми на морски плажове. През 2015 г. те са били 112 след прехвърляне на управлението им към Министерството на туризма. Приходите по тези договори са общо близо 18 млн. лв. през настоящата година, което е с 32 процента повече спрямо 2015.

Министър Ангелкова изтъкна и изключително големия пробив на институцията по отношение на партньорството с германските здравни каси. Благодарение на сътрудничеството с Министерството на здравеопазването и съвместно с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и Германо-българската индустриално-търговска камара бе постигната договореност с Асоциацията на германските здравни каси. От тази година здравноосигурени граждани на Федералната република ще могат да ползват услугите на нашия здравен туризъм в болници и частни хотели, които отговарят на наредбите и изискванията в двете държави.

Продължават усилията ни за намаляване на административната тежест за гражданите  и бизнеса като основен приоритет на правителството. В Министерството на туризма всички услуги по Закона за туризма са електронни в режим 24/7, с електронен подпис и лицева идентификация, акцентира министърът. Продължаваме и с промените в Закона за туризма по отношение статута на националните курорти, допълнителните облекчения за гражданите и бизнеса, създаване на Национален  регистър на туристическите забележителности и фестивали и др., за да продължим успешно да рекламираме потенциала на страната като целогодишна дестинация от по-висок клас.

По отношение на инвестиционната среда в сектора е важен фактът, че световни брандове вече реализират мащабни проекти в страната. Това е пряко доказателство за успешните процеси по ребрандиране на дестинация България, като страната ни вече се възприема като атрактивна и привлекателна за все повече утвърдени международни компании, заключи министър Ангелкова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: