Министър Андреева: Белодробна болница в Пловдив няма да бъде закривана

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:23 / 15.04.2014
3314
Белодробна болница в Пловдив няма да бъде закрита. Нейното разрешително за дейност няма да бъде отнето. Това заяви вчера министър Таня Андреева при посещението си в МБАЛ Пловдив, където откри две реновирани отделения - ОАИЛ и Стерилизационна. Всички направени до момента анализи за Белодробна показват, че като лечебно заведение тази болница има подчертано социален характер, заяви министър Андреева. 

По думите й не бива да се пренебрегва тази функция на здравните заведения и на тях да се гледа единствено като на търговски дружества. 

"Белодробна не е единствената болница с дългове - почти всички общински и държавни здравни заведения имат задължения, тъй като те поемат най-тежките случаи, които изискват сериозен финансов ресурс", подчерта министърът.

Управителят на Белодробна болница трябва да изготви оздравителен план, за да стопи дълговете - успехът на здравното заведение зависи от мениджмънта, стана ясно още от думите на здравният министър. Тя посочи, че фокусът към здравните заведения предстои да бъде изместен в друга посока. 

"Отсега нататък ще говорим за кадрите, за качеството на медицинската услуга и отношението към пациента", каза Таня Андреева

МЗ досега не е давало становище за закриването на Белодробна болница и нейното преместване в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, поне във ведомството липсва документална следа. До този момент новото фтизиатрично отделение там не покрива необходимите критерии и затова не функционира - дадено е предписание за корекции, стана ясно от изказването на министър Андреева. 

Дори и то да бъде разкрито, това ще се отрази благоприятно на пациентите, тъй като ще се създаде конкурентна среда, в която те ще бъдат обслужвани. Депутатът от Здравната комисия в Народното събрание доц. Красимир Мурджев подчерта, че решението на ОбС Пловдив за ликвидиране на Белодробна е взето, преди МЗ да даде становище, което е в нарушение на нормативната база. 

В отговор на въпрос от медиите министър Андреева заяви още, че при изготвяне на здравната карта ще бъде затегнат режимът за откриване на нови лечебни заведения. Целта е да намалим течовете в системата с нови правила за работа, добави Таня Андреева

На срещата с журналисти стана ясно, че още от есента започва обучението на парамедици и лекарски асистенти, които ще работят в новата структура за Спешна помощ. 
 
Здравният министър преряза лентата на обновеното Отделение по анестезиология и интензивно лечение. Реновирана е и Централната болнична стерилизация. За двете министерството е отпуснало над 1.8 млн. лв. 

"Надявам се министър Андреева да бъде кръстник с добри пожелания и лека ръка", каза преди прерязването на лентата пред ОАИЛ директорът на МБАЛ "Пловдив" доц. Георги Йорданов. 

След като пожела "На добър час" на екипа, който работи в сектор, където "адреналинът е много" министър Андреев се ангажира със субсидиране на ОАИЛ-ите в страната, тъй като на този етап има само една клинична пътека за тях. 

На последвала среща с министъра от ръководството на МБАЛ "Пловдив" поставиха въпроса за нуждата от финансиране по отношение на капиталовите разходи на болницата. Необходими са 1.5 млн. лв. за ремонти и оборудване с модерна апаратура, посочиха от областната болница.

Виж коментарите (0)

Още по темата (70):
16.12.2022 Слави Георгиев: Предложението за Белодробна болница е директен опит за
кражба
23.11.2021 Търсят финансиране за превръщането на Белодробна в общински медицински
хоспис
04.08.2021 Идея: Бившата Белодробна болница да стане хоспис
18.02.2021 Общината не се е отказала да възстанови Белодробна
09.12.2020 Възраждат бившата Белодробна с лиценза на "Св. Пантелеймон"
09.12.2020 Зико: Парите за възраждане на Белодробна могат да дойдат от общината, държавата или тотото
Още новини от Национални новини:
Майка намери 15 кърлежа по детето си след разходка в парка
Вдигат определени пенсии
Жълт код за проливни валежи и гръмотевици е в сила за 2 области
Днес е най-важният ден от Страстната седмица
Откриха скелет на гигант при разкопки за строеж
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).