Мими Виткова: Заменихме медицината с пари

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:49 / 22.08.2022
1836
"Това, че сме в тежък дисбаланс, с превес във финансирането на болничната помощ, е очеваден факт. Това се случи на базата на абсолютно немотивираното разрастване на болничната помощ, строителството на нови и нови болници, предимно частни. Ние влязохме в осигурителната система с брой на болнични легла, по-висок от средния за Европа и въпреки това продължавахме да строим. Наблюдаваме абсолютна деградация на обществената болнична помощ за сметка на частната. И след като извънболничната помощ е 90% приватизирана, сега вървим към същия процент в болничната помощ. По какъв път вървим? Проблемът не е в наливане на пари в профилактика и извънболнична помощ, а как сме организирали медицинското обслужване."

Този коментар направи пред БНР д-р Мими Виткова, бивш здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Виткова е на мнение, че "на практика ние заменихме медицината с пари".

"Увеличението на цените някои клинични пътеки поставя отново на дневен ред проблема за остойностяването на здравните услуги. След като нямаш цялостно остойностяване, за да ти е ясно кое колко струва, видно е, когато се нададе вой за тежък дефицит в някоя клинична пътека, тогава се акцентира вниманието само върху нея, а какво е състоянието в останалите, не е ясно."

"Трябва да остойностим всичко, което се плаща с парите за здравеопазване. Не е възможно да не знаеш. И всички цени на клиничните пътеки са образувани ей така, казано грубо, гледайки в тавана", заяви Виткова.

Бившият здравен министър акцентира и върху възнагражденията на работещите в здравната система и тежките диспропорции там.

"Докато не се откъсне трудът на работещите в системата от оборота на даденото лечебно заведение, справедливост няма да има", категорична е Мими Виткова.

В системата контролът е нулев, смята д-р Виткова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулин
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Какво е шиткойн и защо крипто инвеститорите много ги обичат?
Освободиха директора на здравната компания за детска болница, ето...
Парламентът решава съдбата на съдебния инспектор, отправял сексуа...
1500 лева стартов бонус от BETHUB.bg


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).