ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Михал Камбарев: Ако тръгнем да търсим различията, няма смисъл да правим усилия за кабинет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:19 / 16.12.2022Коментари (0)1079
©
Михал Камбарев, депутат от ПГ на ПП, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“:

Вторият мандат – ще успее ли "Продължаваме промяната“ да събере необходимата подкрепа? Народният представител от парламентарната група на "Продължаваме промяната“ Михал Камбарев е наш събеседник. Здравейте.  

Здравейте.  

С каква нагласа сте от парламентарната група на "Продължаваме промяната“ за този втори мандат? Вие имахте известни колебания дали изобщо да се заемате с тази задача, нали така?  

Ами имаше ги тези колебания, тъй  като сме много наясно, че това не е лесна задача. Не сме първа политическа сила, имаме недостатъчен брой депутати. Но в крайна сметка решихме, че ще положим абсолютно всички усилия, тъй като видяхме, че това, което искат хората – ами хората са изморени от избори и на никой в момента не му се ходи на избори. Така че това, което решихме да предприемем като стратегия, е да излъчим една фигура, която е сред Топ 1% на най-влиятелните учени в света и да търсим подкрепа не за правителство, а около политики с другите партии. Изпратихме покана вече. Вчера акад. Денков изпрати покана на всички политически сили, днес очакваме да проведем такава среща, като целта на тази среща, пак подчертавам, е да търсим обединителните линии, да търсим темите, по които да се обединим. И ако намерим достатъчно такива политики вече, имайки такъв списък от тези политики, ние можем да съставим програма, около която вече да започнем да търсим подкрепа за правителство.  

Коя е първата политическа сила, с която ще се срещнете днес?  

С "Демократична България“ вече си говорим. Ние си говорим от доста време с тях. няма първа и последна, поканата е към всички. Така че всички сядаме на масата и всеки казва кои са важните политики за партията, която представлява. Вече имайки този списък, смятам, че можем да излезем конструктивно с надявам се един достатъчно дълъг списък, за да съставим програма.  

Г-н Камбарев, казахте, че поканата е към всички. Кои от партиите обаче се отзоваха на тази покана?  

Все още няма отговор. Точно преди интервюто проверявах кои са се отзовали, няма отговор от партиите. Но така или иначе ние не сме изисквали отговор. Поканихме ги в парламента. В 11.00 или 11.30 часа, ще ви излъжа, започва срещата. Така че всички представители на политическите сили да дойдат, за да коментираме политики, пак казвам, не правителство.  

След малко ще участва представител на "Демократична България“, ние обаче имаме и предварителна информация, че "Демократична България“ със сигурност ще се отзоват на поканата. Нали така? И вие сигурно имате такава. 



Очаквам да стане така, да. С "Демократична България“ сме в да кажем добра комуникация, имаме сходни интереси. Ако ще се предлага кабинет, най-вероятно ще е заедно "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“.  

Казахте имате сходни интереси, а имате ли различия?  

Разбира се. Всички политически сили имат различия, но тук не търсим различията. И това е много, много, много важно. Тук търсим наистина обединителните линии в момента, по които да започнем да си говорим. Ако тръгнем да търсим различията, няма изобщо никакъв смисъл да правим усилия да правим кабинет. Има много различия – вие ги виждате, всеки ги вижда в Народното събрание. Трябва да търсим обединителните линии в момента.  

От БСП получихте ли утвърдителен отговор на вашата покана?  

Не сме получили отказ, така да кажем.  

Не сте получили отказ. Предварителните заявки на социалистическата партия бяха, че те биха участвали, ако бъдат поканени. Така че и очакванията са такива, че ще се срещнете с БСП. С тях обаче напоследък отношенията ви се обтегнаха покрай т.нар. "хартиена коалиция“. Ще можете ли да загърбите тези различия с БСП, и не само заради хартиената бюлетина, но и заради оръжията за Украйна?  

Трудно е да ви дам конкретен отговор в момента, тъй като все още не е минала тази среща и не знаем обединителни линии ще намерим. А разделителните, както казах, ги има. Да, не сме съгласни с това, което се случи с хартиената бюлетина. Снощи може би сте видели и на Правна комисия, ветото на президента беше отхвърлено. Очаквам, че скоро ще влезе в зала, където това също е още една разделителна линия, но пак казвам, че тук ще търсим обединителните линии. С БСП имаме доста точки, по които смятам, че сме на едно мнение и има за какво да си говорим.  

"Възраждане“ отказват, те изобщо няма да се отзоват на тази покана. Вече го обявиха официално тази сутрин. От ГРЕБ също. А вие очаквахте ли подкрепа от ГЕРБ при положение, че вие не им дадохте такава за първия мандат?  

Аз пак казвам, ние не търсим подкрепа тук. Тук търсим общ език, с който да седнем и да чуем кое е важно за всяка една партия.  

Ясно, но при гласуването ще ви трябва подкрепа, иначе няма как да мине.  

Абсолютно сте права. Но тук искам да обърна внимание, че преговорите са процес, който се води на стъпки, води се последователно. Т.е. аз не разбирам начина на водене на преговори, в който се сяда за 20 минути, за да се зададе един въпрос: "Вие ще ни подкрепите ли?“ и да получиш отговор "Да“ или "Не“. Това не са преговори. Преговори се водят, както казах, на стъпки, и точно това правим. Първата стъпка е да потърсим общите политики, които имаме с всички партии. Втората стъпка е изготвянето на един план на какво ще работи това правителство. И вече по-нататък ще се търси кои ще са хората, които ще изпълнят тези политики. Вече когато този пъзел е сглобен, можем да говорим кой ще даде подкрепа, кой няма да даде подкрепа. Но пак казвам, това е процес, и ние ще положим всички усилия, за да се мине на всички стъпки. Видяхте и миналата година, тогава процесът беше още по-тежък – беше 12 дена по 12 часа на ден, на живо с повечето парламентарни групи и се стигна до консенсус, стигна се до коалиционно споразумение. Сега нямаме толкова много време, но виждате, че всички преговори в момента са започнали още преди да бъде връчен мандатът. Така че ние ще си положим всички усилия и ще си минем по всички стъпки, за да направим всичко възможно да има правителство.  

Съдейки от думите ви, заели сте се сериозно с тази задача и сте оптимист, поне аз така долавям от думите ви.  

Задачата е сериозна, права сте. Оптимист съм по природа, сега не смея да изразявам толкова голям оптимизъм, за да не заблудя и вашите слушатели, но ще положим всички усилия. Какъв ще бъде резултатът – можем всички да следим оттук нататък.  

Евелина БРАНИМИРОВА 

 



Още по темата: общо новини по темата: 876
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: