Местят Бърза помощ с пари от спешните отделения

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:39 / 10.12.2011
1955
Средствата за преминаването на Бърза помощ към областните болници ще дойдат от безсмислено дублиращите я структури в лечебните заведения. Това обясни вчера министърът на здравеопазването Стефан Константинов по време на парламентарния контрол. Той пресметна, че в момента 14 млн. лв. се отпускат от държавата за финансиране на спешни отделения към самите болници, а в същото време като второ перо са парите за спешните центрове, които действат самостоятелно. Ако се оптимизира и се махне ненужната дублираща администрация, ще се спестят средства, обясни Константинов и добави, че с тях ще може да се вдигнат и заплатите на работещите в спешната помощ.

Той категорично отхвърли съмненията на опозицията, че с местенето на Бърза помощ към болниците министерството планирало да прехвърли издръжката й към НЗОК. "До момента, в който няма 99% здравноосигурени български граждани, за подобен вариант не може да се мисли", заяви Константинов.

За реализирането на реформата в Министерството на здравеопазването вече била създадена работна група от специалисти. Те са натоварени със задачата да изготвят предложения за оптимизация и развитие на системата. "Към действия в тази посока ще се пристъпи само когато всички са убедени - и работещите в спешните центрове, и в болниците, и цялото общество", успокои министърът.

Константинов съобщи още от парламентарната трибуна, че от догодина започва поетапното въвеждане на диагностично свързаните групи. Те ще заменят клиничните пътеки като метод на финансиране на болниците.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).