Меглена Плугчиева: Страните от Западните Балкани са като скачени съдове

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
19:53 / 20.02.2023
747
Страните от Западните Балкани са като скачени съдове и всякаква нестабилност се прелива в останалите.Това каза в обзора на деня "Това е България" Меглена Плугчиева, доскорошен посланик на България в Подгорица.

"За съжаление, за напредъка в процеса на европейската интеграция се говори в минало време. Допреди две години Черна гора беше водач. За съжаление, трябва да кажем, че Черна гора от две години е в криза, която в последната година прерасна в институционална и конституционна криза. В съчетание с пандемията, която остави тежки последици, има големи проблеми в икономиката и социалната политика. Ситуацията е много критична и към това да не забравяме влиянието на войната в Украйна. Всичко това в комплекс се отразява крайно неблагоприятно на Черна гора", изтъкна тя.

По думите й наблюдаваме много опасни процеси и заплахи и освен политическата и институционална нестабилност, има и дълбоко разделение в мултиетническото общество. Плугчиева добави, че общото между България и Черна гора е, че всички проблеми си ги правим сами.

"Резултатът, който днес е толкова горчив и тревожен и за двете държави със своята, разбира се, специфика, не е внесен от някъде, а е главно продукт на нашата политика и взаимоотношения в страните ни. Трябва много добре да си помислим върху това и да се коригираме. Черна гора е в сходна ситуация. Последните две години вървим почти в един и същи график", подчерта доскорошният посланик.

Според нея всички страни в Западните Балкани са като скачени съдове и всякаква нестабилност в една от тези страни се предава много бързо и се прелива в останалите. Плугчиева поясни, че в Брюксел подценяват сериозно тази специфика на региона. Тя обърна внимание, че в момента ЕС има нужда от Западните Балкани и от стабилност в този регион. Гостът каза още, че България не реализира като приоритет атлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Габриела Пеева: Обвинена съм в нещо, което не съм сторила
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...
Експерти за 4-дневната работна седмица: Фирмите могат да приложат...
Експерт предупреди: Внимавайте, ако повече от 30% от месечните ви...
Сергей Станишев обратно в България
Обрат: Сложиха таван на надценката на някои видове хляб


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).