Маргарита Попова откри учебната година в ПУ "Паисий Хилендарски"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:29 / 28.09.2012
3668
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
На тържествена церемония днес вицепрезидентът на България Маргарита Попова откри новата учебна година в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Днешният ден, скъпи колеги, е специален, защото е в рамките на годината, посветена на 250-годишнината от написването на "История Славянобългарска" от Паисий Хилендарски. С тези думи се обърна към студентите Маргарита Попова и уточни, че всички събития през 2012 г., свързани с делото на Паисий, са под патронажа на президентството в лицето на държавния глава Росен Плевнелиев.

"Образованието е най-висококонвертируемата валута през 21 век. Вие имате възможността да се обучавате в университет, доказал своето качество в страната, завоювал международно признание като ковачница на знанието, грамотността и националната ни гордост. Нека университетът бъде място, което ще посещавате с удоволствие. Нека не се прекъсва връзката, която ръководството поддържа с бизнеса, защото само така ще продължат да се създават кадри, които ще намират своята реализация. Пожелавам ви кураж и хъс да приложите успешно наученото в университета, за да може резултатите от вашите действия да бъдат така значими като делото на Паисий Хилендарски", пожела на студентите Маргарита Попова.

"Изборът ви е правилен - вие ще учите във втория по големина и значимост университет от класически тип в България. ПУ "Паисий Хилендарски" е стабилна, желана и престижна институция по отношение на качеството на образованието, което предлага. Тук вие ще продължите процеса на своята социализация, предстоят ви най-хубавите години от вашия живот, когато трябва да подредите приоритетите си." Така приветства първокурсниците ректорът на Пловдивския университет доц. д-р Запрян Козлуджов.

В момента в ПУ "Паисий Хилендарски" следват над 18 хил. студенти в 28 професионални направления и над 90 специалности. Обучението се провежда в девет факултета, два филиала и един колеж, каза доц. Козлуджов. За да могат младите хора да получат практически приложимо и търсено от работодателите образование, университетът ежегодно обновява и оптимизира учебните планове на бакалавърските и магистърските си програми.

Тази година отново успяхме да запълним над 3400 места за първокурсници бакалаври, което е почти 100% от акредитирания ни прием, заяви доц. Козлуджов. Той припомни, че миналата година ПУ "Паисий Хилендарски" единствен от държавните вузове е запълнил 100% от местата си по държавна поръчка.

По време на тържествената церемония ректорът лично връчи студентските книжки на 43-ма първокурсници, които са приети с отлични оценки от кандидат-студентските изпити във висшето училище.

Освен вицепрезидента Маргарита Попова на тържествената церемония днес в Спортния комплекс на университета присъстваха още областният управител, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, общественици и представители на бизнеса. Гост на събитието бе и Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който благослови студентите и техните преподаватели.

За откриването на новата академична година поздравителни адрес бяха получени от министъра на образованието Сергей Игнатов и ректорите на Медицински университет - Пловдив, Университета по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

По традиция абсолвентите връчиха на новия випуск символите на висшето училище - Паисиевата "История славянобългарска", знамето и ключа на университета. Актьорът Красимир Вознесенски рецитира одата "Паисий" от цикъла "Епопея на забравените" на Иван Вазов. Церемонията завърши с музикални изпълнения на студенти от специалността "Педагогика на обучението по музика".


Виж коментарите (1)

Още по темата (47):
01.10.2012 Стартира новата учебна година в УХТ-Пловдив
01.10.2012 Бойко Борисов: Образованието масово не е на ниво
01.10.2012 Откриха новата академична година във ВУАРР Пловдив
01.10.2012 Тотев откри новата учебна година във филиала на Техническия университет
01.10.2012 Кметът открива новата учебна година в ТУ Пловдив
30.09.2012 Кметът открива новата учебна година в ТУ Пловдив
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).