Мадарският конник е новият символ на България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:20 / 30.06.2008
2033
Мадарският конник събра най-много гласове в кампанията "Българските символи" - 25,44%.

Близо 1 млн. българи у нас и зад граница са гласували преди последния кръг днес, който бе в Националния исторически музей. Подкрепа за инициативата на Българската асоциация за бизнес и туристическа информация засвидетелства с присъствието си президентът Георги Първанов.

На второ място - с 21,96% от гласовете, се нареди кирилицата, на трето - с 15,3%, историческият хълм Царевец във Велико Търново. Българската роза и розовото масло събраха 10,16%, Рилският манастир - 8,95%.

Георги Първанов посочи, че след края на кампанията предстои сериозна работа по утвърждаването на българските символи както в България, така и по света, за да се покаже истинският, реалният, работещият, автентичният образ на България.

Като "вечен символ на българската традиция" определи Мадарския конник историкът проф. Божидар Димитров.

Ентусиазирани застъпници на символите финалисти имаше и в подножието на Мадарския конник, където шуменци изпълниха възстановката "Оттук започва България", а от столицата на розата Казанлък колекционер нумизмат показа първото БГ евро, излято в монетния двор през 2005 г. със знака на розата.

Кампанията за български символи постигна няколко важни цели, според президента Първанов - усили самочувствието ни и утвърждаването на нашата идентичност, постигна и образователен ефект, защото много хора, не само младите, научиха повече историята ни. Но трябва да си зададем въпроса какво правим за съхраняването и социализирането на паметниците, отбеляза Първанов.

Източник: Нетинфо


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Задържаха хиляди контрабандни играчки
Ускоряват проекта за новите реактори в АЕЦ "Козлодуй"
Времето в следващите дни
Полякиня: България е мръсна страна. Има голям потенциал, но не пр...
Затлъстели мъжи и жени вече ще могат да стават полицаи
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).