ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
МВнР излезе със съвети за вируса от Китай
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:46 / 23.01.2020Коментари (0)2376
©
Министерството на външните работи излезе с данни на Световната здравна организация за местата на разпространение на новия китайски коронавирус и с препоръки към пътуващите българи как да се предпазят от заразата.

В съобщението на МВнР се отбелязва, че към 21 януари има потвърдени случая на заразени с новия коронавирус (2019-nCoV) в Китай, 2 в Тайланд, 1 в Япония и 1 в Република Корея. 270 от случаите в Китай са регистрирани в град Ухан, провинция Хубей, населеното място, откъдето се счита, че е започнала епидемията, като 51 от тях са тежко болни, а 2 са в критично състояние. В град Ухан се съобщава за 6 смъртни случая.

Заразени с коронавируса към 22 януари са и 16 здравни работници. Разпределението на заболелите по региони в Китай е следното: провинция Хубей - 270, провинция Гуандун - 17, община Пекин - 5, община Шанхай - 2, община Чунцин - 1, провинция Чжецзян - 5, провинция Дзянси - 2, провинция Съчуан - 1, община Тиянжин - 2, провинция Хенан - 1, провинция Хунан - 1, провинция Шандонг - 1, провинция Юнан - 1 и Тайван - 1.

Според последните данни от днес, които не фигурират в съобщението на българското МВнР, броят на заразените в Китай вече достигна 617 души. Това съобщават китайските регионални комисии по въпросите на хигиената и здравеопазването, цитирани от ТАСС. Малко преди това централните власти информираха за над 570 потвърдени случая на заразяване.

Най-много хора са се разболели в провинция Хубей - 444 души. Там са регистрирани и всички смъртни случаи досега - общо 17. Следват по брой на заболелите провинция Гуандун (32), Чжъцзян (27), Шанхай (16 потвърдени случая и 22 предполагаеми) и Пекин с 14 заразени. Заразени с пневмонията от нов тип са открити вече почти във всички региони на Китай с изключение на Синцзян-Уйгурския и Тибетския автономен район и провинция Цинхай.

Влизането и излизането от град Ухан

С цел ограничаване на разпространението на епидемията, на 1 януари 2020 г. пазарът за морски дарове в град Ухан, който се счита за огнище на заразата, е затворен от местните власти, а от днес влизането и излизането от града е забранено, включително и за чуждестранни граждани, затворени са летищата, а градският транспорт не функционира, съобщават от българското МВнР.

Как да се предпазим от опасния вирус

От Въшно министерство съветват българските граждани, осъществяващи международни пътувания (особено в рисковите дестинации), да спазват обичайните предпазни мерки:

- избягване на близък контакт с хора, страдащи от остри респираторни инфекции;

- често миене на ръцете, особено след директен контакт с болни хора или тяхната среда;

- избягване на близък контакт с живи или умрели селскостопански и диви животни;

- пътуващите със симптоми на остра респираторна инфекция трябва да практикуват етикет за кашлица (да поддържат дистанция, при кашляне или кихане да покриват носа и устата си с тъкани или кърпи за еднократна употреба и да мият ръцете си).

В случай на симптоми, подсказващи за респираторни заболявания преди, по време или след пътуване, се насърчава пътуващите да потърсят медицинска помощ и да споделят историята на пътуванията си със своя лекуващ лекар.

Въз основа на наличната понастоящем информация, СЗО засега не препоръчва ограничаване на пътуването или търговията.

Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до по-тежки заболявания, като респираторен синдром на Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). Новият коронавирус (nCoV) е нов щам, който не е бил идентифициран по-рано при хора. Коронавирусите са зоонотични, което означава, че се предават между животни и хора. Подробни изследвания установяват, че SARS-CoV се предава от цивитни котки на хора, а MERS-CoV от дромедарни камили към хора. Понастоящем са известни няколко коронавируси, които циркулират при животни и все още не са заразили хората.

От Външно министерство съобщават още, че при необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолствата ни в страните, където са открити заразени с коронавируса.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на българи се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: