ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
МВнР: Подписването на договора със Северна Македония е едно от най-важните събития
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:03 / 01.08.2020Коментари (0)5187
©
Преди 3 години Република България и Република Северна Македония отвориха нова страница в своите отношения. Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество на 1 август 2017 г. ще остане като едно от най-важните събития в съвремието на нашия регион". Това се казва в изявление на Министерството на външните работи по повод 3 г. от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония.

"Документът призна нашата обща история и очерта принципите и пътищата за развитие на сътрудничеството във всички области. Постигнатият преди 3 години успех отвори пътя за европейска интеграция на Република Северна Македония и за членството й в НАТО. Именно европейската перспектива е тази, която обединява всички на Балканите и е основен двигател за реформи, постигане на стабилност и икономически просперитет. България продължава да бъде твърдо убедена, че европейският проект няма да бъде завършен без присъединяването на нашите съседи от региона.

Приветстваме взетото през март тази година решение за започване на преговори за членство с Албания и Република Северна Македония. За България основен критерий за готовността за приближаване към ЕС остава поддържането на искрени добросъседски отношения, наравно с върховенството на закона и фундаменталните права.

Вярваме в добросъседските отношения като основна европейска ценност и в този смисъл цялостното и добросъвестно прилагане на Договора от страна на Република Северна Македония е ключово условие за по-нататъшния напредък на страната по пътя й на интеграция в ЕС. С подписването на Договора на приятелство, добросъседство и сътрудничество на 1 август 2017 г. Република България и Република Северна Македония направиха важна крачка за възстановяването на отношенията между двете страни на полагащото им се ниво като отношения между най-близки съседи и приятели.

Те поеха ангажимент да работят за засилване на икономическото сътрудничество и инфраструктурната свързаност, активизиране на връзките в образованието и културата, както и на контактите между бизнеса и хората от двете страни на границата.

Третата годишнина от подписването на Договора предоставя възможност за анализ на постигнатото и набелязване на конкретни стъпки за реализирането на поставените в него цели. Безспорно, един от най-важните му аспекти е дейността на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

В този контекст България очаква възобновяването на дейността на Комисията в най-скоро време и постигането на реален напредък в работата й на основата на обективното тълкуване, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори. Днес пред политиците от двете страни стои задачата да проявят отговорност и да потвърдят избора, който направиха пред 3 години и като се опираме на общото ни минало да изградим нашето общо европейско и евроатлантическо бъдеще".


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: