Лъжат ни с диетично кисело мляко

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
12:25 / 12.01.2012
4848
Агенцията по храните започва спешни проверки на всички млечни предприятия у нас. До този резултат се стигна след проверка за това какво съдържат диетичните кисели млека, която показа, че едно от тях е с масленост в пъти по-висока от посочената.

След проверката на Агенцията по храните на светло излязоха фрапиращи данни. Във въпросното кисело мляко, освен по-висока масленост, има растителни мазнини, а това е забранено.

За първото нарушение производителят ще отнесе глоба от 1 000 лева, а за второто - 10 000 лева.

Що се отнася до второто нарушение от Агенцията по храните са решили да направят пълен одит на предприятието, защото от миналата година, продукти с растителни мазнини нямат право да се наричат млечни.

"Ние ще направим пълен одит на цялото предприятие, ще спрем производството, докато изясним каква е причината за тези резултати", заяви д-р Йордан Войнов, директор на Агенцията по храните.

Фалшивото мляко излиза от пазара, а производителят влиза в графата "рискови" и ще бъде проверяван системно.

Проверки ще има и на всички останали в бранша. От Асоциацията на млекопреработвателите настояват за засилен контрол и солени глоби.

"Покрай тези издънки, целият бранш търпи загуби", смята д-р Асен Желязков, Асоциация на млекопреработвателите в България.

Производителят на млякото ще бъде глобен с 10 000 лева, заради съдържанието на растителни мазнини. При повторно нарушение ще бъде затворен.

Потърсихме за коментар производителя. Той отказа да застане пред нас, но заяви, че ще оспорва резултатите от проверката.

"Следва спиране на производството на този продукт и влизане на предприятието в списъка на рисковите", това заяви земеделският министър Мирослав Найденов. По закон той не може да съобщи коя е фирмата, нарушила правилата, но препоръча на потребителите да следят кое мляко ще изчезне от пазара скоро.

"Глобите не ги плашат", заяви министърът. По думите му най-тежкото наказание ще е загубата на доверието към производителя от страна на потребителя.

Същевременно в парламента се обсъжда евентуално криминализиране на нарушения в този бранш - като например продажбата на продукти с изтекъл срок на годност или пък с неясен произход.

Източник: bTV


Виж коментарите (18)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).