Луксозният начин на живот на богатите нанасял огромни вреди върху климата

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (2)
23:00 / 05.11.2021
1861
Свръхбогатите в света се държат като екологични вандали. Те създават многократно повече вредни за климата парникови газове, отколкото останалата част от човечеството. Това се казва в студия на организацията "Оксфам“, представена на Световната конференция по климата в Глазгоу. Изследването се базира на проучвания на Института за европейска екологична политика (IEEP) и на Стокхолмския екологичен институт (SEI), пише "Deutsche Well".

Малък елит – голяма вреда

За свръхбогати в изследването на "Оксфам“ се смятат онези, които изкарват най-малко 172 000 долара (149 000 евро) годишно. Най-богатият 1% от населението на света, а това са по-малко от населението на цяла Германия (83 милиона души), според студията на "Оксфам“, ще създава до 2030 година 16% от всички вредни за климата парникови емисии в света. По думите на климатичната експертка на "Оксфам“ Нафкоте Даби, "един малък елит си присвоява правото да разрушава нашия климат“.

На обратния полюс е по-бедната част от световното население. Създаваните от нея парникови газове на глава от населението ще останат до 2030-та далеч под нивото, което позволява да се спази обявената цел от максимум 1,5 градуса затопляне на земната атмосфера. Докато най-богатите 10% от хората в света ще надхвърлят тази стойност вероятно около 9 пъти, а най-богатият 1% от населението – дори 30 пъти.

Това ще доведе до катастрофални последици за милиони хора, които още отсега страдат от убийствени бури, глад и бедност. Със само едно пътешествие в Космоса един милиардер създава много повече вредни парникови газове, отколкото някой от най-бедните хора в света през целия си живот.

Студията показва и това, че вредните парникови емисии от въглероден двуокис вече не се създават само в индустриалните държави. Доколкото близо една трета (23%) от най-богатите хора в света в бъдеще ще са китайци, а една десета (11%) индийци.

Мерки срещу луксозното потребление

Тим Гор, автор на студията на IEEP, заяви в тази връзка, че правителствата трябва да насочат своите ограничителни мерки именно към най-богатите хора. За целта той предлага "мерки за ограничаване на потреблението на луксозни стоки – например големи яхти, частни самолети и частни полети в Космоса, както и ограничаване на инвестициите в акции на въглеродната индустрия“.

Остри критики предизвика вчера един 20-минутен чартърен полет на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен от Виена до Братислава. Както от Европейския съюз на данъкоплатците, така и от германския Бундестаг прозвучаха осъдителни реакции. "Подобен полет е екологичен грях“, заяви председателят на Съюза на данъкоплатците Михаел Йегер пред "Билдцайтунг“.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).