ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лоша новина: Три големи предприятия у нас спират работа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:22 / 19.02.2023Коментари (23)54858
©
Трите най-големи предприятия у нас, които стоят зад половината производство на дървесина в България, спират работа. Причината е в непосилно високите цени на дървесината, съобщават от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост. По техни данни от спирането на производството ще бъдат засегнати близо 5000 работещи в сектора.

Според представители на бранша причините за проблемите им се дължат на липсата на суровина и непосилно високите цени на дървесината през последната една година. В сферата на Горското стопанство и Горската промишленост в България работят над 60 000 човека, основно в полупланинските и планинските райони, като на места това е единственият поминък. Сега голяма част от тези хора са изправени пред опасността да останат без работа в зимните месеци при растящи цени и пълна липса на алтернатива.

Спекула и в цените на дървесината затвори трите най-големи производства в страната, категорични са от бранша. В Бургас предприятието спряло работа още в края на миналата година, сега е възстановена, но в намален състав. И хората са притеснени за хляба си.

"Естествено, че има такова притеснение. Все пак и ние имаме семейства. Животът наистина стана много скъп и несигурността е най-големият бич. Няма как да си спокоен, след като не си спокоен за работното си място", казва Динко Карагьозов пред NOVA.

"Причината за всичко това е липсата на дървесина и високата цена на дървесината. Допреди един месец не работехме, даже няма и месец, 15 дена може би откакто работим", казва Дилян Павлон.

В предприятието заплати взимат 1000 души, но още 5000 души са заети индиректно с транспорта, добива, услугите на предприятието. Сега препитанието им е под въпрос.

"Причините за това са две. Първата - това е наложената малко след COVID пандемията заповед на министър Бозуков, служебният министър на земеделието, която ограничава ползването в горите с възраст над 100 години в България. И другата причина е ограничения дърводобивен капацитет в страната", казва Петър Дишков от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Резултатът бил по-малко добита дървесина и за бизнеса, и за домакинствата, както и непосилно високи цени на суровината, казват от бранша.

"Част от дървесината постъпва в дървопреработвателния бранш, друга част отива за местното население за огрев, а голяма част отива за Гърция. За горене в Гърция, като интересно е, че в момента Гърция като част от ЕС е наложила забрана за износ на обла дървесина. Докато нашата дървесина отива в техните печки, вместо да отива за произвеждане на продукти с висока добавена стойност и дълъг жизнен цикъл, каквито са дървесните продукти", казва Петър Дишков.

Това довело до двойно увеличение на цената и на дървата за огрев, и на дървесните плоскости, използвани в мебелната промишленост. От Браншовата организация апелират за отговорно отношение на държавата и към горите и към тях.

"Бизнесът, браншът категорично не иска изсичане на старите гори, което се чува от популистите. Напротив, ние искаме единствено и само устойчиво управление на горите, развитие. Това трябва да е както за дърводобивните фирми, за да могат те да инвестират, да се развиват, да имат прогнозируемост.Това трябва да е и за дървопреработвателите, защото този бранш е изключително важен. Това е реално, към което Европа се стреми", каза Петър Дишков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.02.2023 г.
0
 
 
Мълчете си, протестирайте само пред телефона, компа и телевизора.
Aнонимен
на 20.02.2023 г.
0
 
 
ДС-собствениците на Кроношпан-Бургас изпраха парите и ще закриват. В Бс нищо не се произвежда отдавна, преместиха пдч-цеха във В.Търново, но болярите не ги искат,щото много замърсяват и въздуха, и Янтра.А австриецът си има фабрики в Румъния и Сърбия и не му дреме. Там има достатъчно дървесина.
Aнонимен
на 20.02.2023 г.
0
 
 
ПОЖЕЛАВАМ ИМ ПО ПЪТЕН ВЯТЪР ДА ГИ ИЗДУХА НЯКОЙ ПЪКЪЛ ДА НЕ МОГАТ ДА ИЗЛЯЗАТ рџ‘№рџ‘№рџ‘№ТОЗИ НАРОД ТЕГЛЕШЕ ОТ ТАКИВА АЛЧНИ ИЗРОДИ МАРШ И ДА ВА НЯМА В ТЕРИТОРИЯТА НА България
Aнонимен
на 20.02.2023 г.
0
 
 
Тези капиталисти искат да я карат по СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ.Дрвесината се разиграва на търг и се заплаща по достигнати цени. Когато по корумпирана схема взимате ефтина дървесина си мълчите.
Aнонимен
на 20.02.2023 г.
0
 
 
Да ги затварят .и да се махат .
Aнонимен
на 20.02.2023 г.
0
 
 
Нали те вдигнаха изкупната цена и заради тях се вдигна дървесината.Тъпанари ,сега редът.
Aнонимен
на 19.02.2023 г.
0
 
 
Алчняци, горите ни са на парчета от вас. Дърварите оставят погром и боклуци всевъзможни в сечищата. АНАТЕМА!!!
Aнонимен
на 19.02.2023 г.
0
 
 
Дървена мафия къде е държавата кой печели на гърба на хората...
Aнонимен
на 19.02.2023 г.
0
 
 
Липса на адекватни мерки. Аз мога да помогна, но не съм от АСОЦИАЦИЯТА. ТАМ СА САМО ИЗБРАНИ. И МАЛКО СА ПРОСТИ В ОПИТА С ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ ЗА СУРОВИНА. Е, ДА СЕ ОПИТАТ ДА ИЗЛЯЗАТ. СЕГА Е ВРЕМЕТО НА ИНТЕРНЕТ, НЕ МИ ТРЯБВАТ ВРЪЗКИ, ЗА ДА НАМЕРЯ ЕФТИНА СУРОВИНА И НЯМА ДА Я ТЪРСЯ ОТ РУСИЯ.. НО ВИЙ СИ ЗНАЕТЕ... ИМАТЕ ДА УЧИТЕ МНОГО
на 19.02.2023 г.
+3
 
 
Ами затегнаха малко контрола при престъпната незаконна сеч и почнаха да реват! Нещастници, да фалират! Защо не се оплакваха когато изкупуваха незаконно отсечената дървесина?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: