Литургия в чест на Св. Теодосий Търновски ще отслужи митрополит Николай

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:03 / 27.11.2011
1680
Българската православна църква прославя преподобни Теодосий Търновски. Св. Теодосий Търновски е виден български духовник и отшелник, идеолог на исихазма в средновековна България и ученик на св. Григорий Синаит.

За семейството на преподобни Теодосий Търновски не се знае нищо, освен че е родом от Видинско. Малко преди смъртта си приема миропомазване от цариградския патриарх, тъй като не е сигурен дали е помазан при кръщенето си, от което може да се предположи, че е от скромен произход. Приема монашеско подстрижение в Арчарския манастир "Свети Николай" край Видин. Оттам тръгва да търси духовно ръководство и обикаля много манастири, докато нe попада при знаменития исихаст и учител в съзерцателния живот, преподобни Григорий Синаит, който се подвизава по онова време в манастира Парория (гръцка дума за гранична зона) някъде на границата между България и Византия. 

Обикновено се предполага, че граничната зона е Странджа, но е възможно обителта да е по северните склонове на Родопите.

Под неговото опитно ръководство Теодосий дотолкова преуспява в духовния живот, че според думите на житиеписеца му Калист учителят "изсред всички ученици само на него позволил да безмълствува в килията си."

По този повод и във връзка с празничния за всички християни неделен ден в митрополитския храм на град Пловдив "Света Марина" Света Божествена Литургия ще отслужи Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Румен Радев заминава за Ватикана
Калин Стоянов: Караджов е задържан без да са използвани физическа...
Нова възпоменателна монета на пазара
Огън гори в една от кулите на крепостта Царевец
Хванаха голяма контрабанда на стоки на "Капитан Андреево"
Автотехническа експертиза изяснява скоростта на кортежа на Кирил ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).