Левон Хампарцумян с още едно интересно изказване

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:27 / 10.11.2021
2874
Ние сме поколение на прехода към един по-дигитален свят и понякога наивността на хората, които управляват бизнеси, е причината за кибер атаки и за губене на пари. Това коментира Левон Хампарцумян - председател на Българския форум на бизнес лидерите, по време на представяне на онлайн изработения от експерти и поръчан от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел Наръчник по киберсигурност за малкия и среден бизнес. В представянето се включиха още авторът на наръчника Ива Ташева и Георги Шарков - ръководител на лаборатория по киберсигурност в "София Тех Парк".

По време на дискусията Хампарцумян даде пример с относително голяма българска община загубила 50 000 лева, изтеглени от нейни сметки. Проверка е показала, че хората, които работят във финансовия отдел на общината, са залепили на компютрите стикерчета с паролите и начина за влизане.Това е все едно да си оставиш парите на пейка в парка, каза Хампарцумян.

Важно е по-малките фирми, които не могат да си позволят ресурсите на една голяма корпорация, да имат достъп до добри съвети за защита на техния бизнес, допълни той. Пострадалите вече знаят колко е важна кибесигурността, но другите може би са малко небрежни. Нужно е да се спазват най-елементарните правила, за които не трябва специален софтуер, защото лошите обикновено не са доктори на науките, а обикновени хора, които просто гледат да се възползват от наши грешки, обясни Левон Хампарцумян.

Наръчникът е от 22 страници на български език, лесно се намира в интернет и съдържа информация за повишаване на сигурността на всеки малък и среден бизнес, както и мерки за предотвратяване на основните кибер рискове, съобщава БТА.

Сред съветите в наръчника са какви процедури да имаме за информиране на персонала за кибер заплахите и технически съвети как да настроим например рутера си, че да стане по-сигурен или пък да следим редовно наличността на своите активи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).