Лекар: Здравната ни система е опорочена, ръководи се от хора с лошо ДНК

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:49 / 01.11.2020
5958
"Всичко е опорочено, всичко е опорочено. Българската здравна система няма как да говори и мисли, тя се контролира, организира и ръководи от човеци, които не са с добро ДНК, глупави, неграмотни, крадливи – хора, взети от улицата, на които не им пука за теб, за него, за мен. Трябват такива с добро ДНК. Ние имаме шанса да променим всичко за година, но трябват хора".

Това казва в интервю за БГНЕС д-р Панчо Панайотов, лекар от ФСМП-Рила. Той е лекар, който е бил кмет на Дупница и народен представител от СДС, но напусна парламента, за да отиде и лекува хората по селата.

Проблемът със здравната система и как COVID-19 се превърна в политика

Създадохме друга система с небюджетно финансиране преди 20 г., подобна на европейската. В Европа обаче пациентът, отишъл при личния лекар, получава всичко, което е необходимо за диагностиката на здравето му, без да се съобразява лекарят с цени, а пациентът не плаща такси, не се разхожда с листове хартия по кабинети. В Европа солидарното здравно осигуряване работи безотказно и пациентите се лекуват по добър начин. В България същата тази система е опорочена и не е белята в принципа на здравното осигуряване, а в извратеността ѝ.

Неблагополучията, за които говорим по време на вируса, са обичайните за системата ни

Здравната каса плаща сума за случаите с COVID-19 и болниците с охота взимат по-леките случаи, а другите ги отклоняват. Един лек случай на COVID-19 струва на болницата между 200-300 лева. Един тежък с увреден терен, където трябва да се лекуват и другите неща, струва над 1000 лева.

Това не е ли геноцид? Как може да се разделят пациентите на такива, които имат право на живот и други – които нямат, пита лекарят, който е родом от град Рила.

Той е категоричен, че всички имат право на живот. Независимо дали става въпрос за редови гражданин, министър или депутат…

Българската здравна система е система, която няма как да говори и мисли, тя се контролира, организира и ръководи от човеци, които не са с добро ДНК – глупави, неграмотни и не им пука за теб, за него, за мен. Системата съществува в Европа и тя работи, у нас е друга, изопачена система, много лоша система. А тя може да се оправи организационно в рамките на няколко месеца и следващата бюджетна година да започне да функционира. Няма да се налага хората да плащат таксите, ще има повече изследвания. Това обаче се прави от умни хора, хора с добро ДНК, заяви д-р Панайотов.

Той е сигурен, че днес хората живеят спрямо това дали могат да бъдат лекувани в зависимост от финансите на една болница, финансите в държавата, спрямо определянето на държавния бюджет.

Зад всяко левче стои труд, парите са начин за общуване… Медицината струва пари. В болницата работят лекари, акушери, медицински сестри, те раждат здраве и живот на пациентите, но нали като отидат в магазина, трябва да си купят храна. Да, медицината струва пари, тези лекари трябва да получат благо за работата си.

Но ние говорим за същността на солидарното здравеопазване, здравно осигуряване, която е извратена в своята финансов и организационен аспект. Финансовият може да се реши с едно решение на НС, в текстовете на бюджета, защото от бюджета се плаща към НЗОК, и организационно – за 4-5 месеца могат да се изградят нов тип здравни каси с друга юрисдикция и с други договори, смята д-р Панайотов.

Според него има много свестни хора, но не се занимават с такава работа, защото е блато.

Не лекарите са виновни. Нашите лекари не са по-глупави от европейските, напротив. Системата е опорочена, защото се прави от неуки и безотговорни хора. На тях не им пука за чуждата съдба, коментира д-р Панайотов случая, с който го сблъска практиката му.

Той смята, че това, което се прави с пациента, трябва да се определя единствено и само по медицински индикации, тоест по добросъвестната преценка на лекаря. Това е медицинската същност и етика.

Медицинските индикации определят съдбата на всеки пациент, а в случая не е така. Тук се определят не от медицински индикации, а от финансови, смята лекаря.

COVID-кризата ли откри пробойните в здравната ни система, които бяха сякаш подмитани под килима?

COVID-кризата има своите лоши последици, човечеството се самоунищожава. А тази суматоха повлия още по-зле на здравната система. Има много затворени отделения, които не приемат хронично болни, които имат нужда от лечение. За тях сега вратата е затворена.

Няма толкова тежко болни с коронавирус, каза още д-р Панайотов и продължи: Аз нали работя в СПО, ясна ми е картинката. Не мога да разбера лекарите, които са чиновници, а работещите лекари са на моето мнение.

Д-р Панчо Панайотов се връща на случая с неговата пациентка, която е трябвало веднага да бъде приета в реанимация, а те са ѝ казали: "Ходи вкъщи“. Областният управител му се обадил и казал: "Ние знаем, че така става“, че проблемът е ясен на всички.

Защо, след като всички знаят, защо не се решава проблемът, пита тогава д-р Панайотов.

Според него проблемът с коронавируса не е медицински проблем, а заплахата от смъртен изход е преувеличена.

Има знания, които са валидни от стотици години. И едно от тези знания е, че ние оцеляваме, защото от всички тези вируси, бактерии, микроби, имаме изградена съвършена система за имунна защита. Ако едно новородено го поставите в стерилна обстановка и след 15 години го пуснете по софийските улици, той ще фалира. Той няма изграден имунитет. Задължително е огромна част от хората да изградят имунитет към този вирус и той изчезва. Той не се предава през въздуха, а чрез дишането. Имунитетът е уникална система, затова няма вирус, срещу който човешкия организъм да не е изградил имунитет. Има вирулентни вируси, които са устойчиви и понякога единият от двама души умира, защото не успява да изгради имунитет“, обяснява лекаря.

Той казва, че трябва да си види вирулентността на COVID-а, което е най-важното. Той смъртоносен ли е?! Смъртоносен е еболата, чумата, едрата шарка… Това е друга тема, няма да отстъпвам, това са знания, които са на стотици години. Нормално всеки човешки организъм изгражда защита.

Единствено патоанатомът може да каже кой е починал от коронавирус

Нас ни интересуват две неща – прилепчивостта на вируса и степента на увреждане, което причинява. Този коронавирус е от семейството коронавируси, познати на човечеството, този е нов, защото е нов щам. За разлика от хората, вирусите мутират много бързо. Наистина медицински проблем не съществува, всичко това е една голяма лъжа и измама, твърди д-р Панайотов.

Той смята, че ние в телата си имаме хиляди вируси.

Истинската причина за смъртта не се поставя чрез клиничната диагноза, а се определя само от един тип лекари – патоанатомите, които работят със смъртта. Само те имат право да кажат кой е починал от коронавирус, смята лекарят от Спешната помощ в град Рила.

Ако една кола пътува по едно шосе и се удари в едно дърво, идва линейка и го качва с тежка черепно-мозъчна травма, несъвместима с живота. Ако при този случай смъртта на този пациент е доказана клинично, то диагнозата ще бъде само "черепно-мозъчна травма, несъвместима с живота“. Но, ако тялото отиде при патоанатома, който да изследва цялото тяло, включително и на субклетъчно ниво, той ще каже: "Не, този пациент секунди преди инцидента е получил трансморален инфаркт, несъвместим с живота. Той е умрял преди да се удари в дървото, затова се е ударил в дървото, даде пример д-р Панайотов.

Аз не съм бунтар, на 100 км по-разумен от мен не можеш да намериш, но това, което ме разгневява, е неразумното, категоричен е лекарят.

Д-р Панайотов смята, че след като здравното министерство е изгубило функцията да се занимава със здраве, ще прави това, което и в Европа – да се занимава с хигиенно-епидемични проблеми, тоест с това, което е сега.

Виж коментарите (3)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).