ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кунчев: Мили хора, нито щабът, нито РЗИ произвеждат вируси
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:52 / 12.03.2021Коментари (1)3180
©
"Има две основни причини да вземем решение да не спираме използването на партидата. Според мен можем да го направим, но това ще има по-скоро психологическо влияние, тъй като голяма част от дозите са използвани", заяви в ефира на "Здравей, България" доц. д-р Ангел Кунчев относно партидата на AstraZeneca.

За нея дойде информация от няколко страни, че причинява нежелани реакции, сред които и тромбоза. Държавният здравен инспектор обясни, че ситуацията се следи отблизо, тъй като вчера е дошла подобна информация и от Италия. Кунчев коментира и информацията, че и у нас е починал човек, след като е бил ваксиниран, но няма причинно-следствена връзка между това.

"Предполагам, че министърът искаше да даде пример, че след ваксинацията може нещо друго да се случи. За нас е важно да следим за нежелани реакции след ваксината. За тях може да съобщи на практика всеки. До момента имаме малко над 830 съобщения за нежелани реакции. Над 95% от тях са тези, за които всички знаем – лека болезненост, втрисане, грипоподобни симптоми. Когато има сериозни симптоми, това води до създаване на експертна група, която да провери цялата документация. Давам ви пример, когато се правеше изследване на ваксината в Бразилия. Беше съобщено за тежка нежелана реакция, която се оказа счупена ръка. Те са длъжни да го съобщят, но човекът беше паднал по стълби", разказа доц. Кунчев.

"Налагат се мерки всеки ден, но много трудно се приемат и много трудно се спазват. Това обаче няма да ни спре. Ген. Мутафчийски е по-критично настроен, защото в рамките на 24 часа превърна две нови отделения в COVID и те се напълниха. Расте заболеваемостта, расте смъртността. Засега поне не отбелязваме такъв ръст, който да показва, че британският щам е кой знае колко по-тежък. Към няколко болници обаче се насочва голям контингент от хора, ако съдим само по тях, ще изкривим картината", смята здравният инспектор.

Той обясни, че голяма част от заразените в Кюстендил също се лекуват в големите столични болници. Според него, ако се гледа натовареността в областите край София, ще се сметне, че картината не е толкова сериозна.  Здравните власти следят ситуацията в цялата страна, мерки се налагат само в областите с много високи стойности.  

"Досега ние трупахме негативите, но как да обясня на едно село в Търговище, в което няма нито един случай, че им затваряме училището. Разбирам добре и проблемът става много голям. Пандемик умората става важен фактор. Хората не искат да слушат факти, те си искат предишния живот емоционално, без да има каквито и да било обсъждания. Ако трябва да вляза в този тип говорене, трябва да кажа: "Мили хора, нито Щабът, нито РЗИ произвеждат вируси, нито ги разпространяват, нито изпитват удоволствие да ви спират дейността. Изглежда някои хора не го разбират", заяви доц. Кунчев.

Той сподели, че получава мейли от различни хора, чието мнение е на двата полюса. Според здравния инспектор в този момент е много трудно да се угоди на всички. Пълният локдаун ще повлияе на разпространението на вируса, но факторите били много повече, добави той.

"Разсъждението правим локдаун – спираме пандемията, не е точно. Да, ограничаваме я. Продължавам да казвам, че при такъв тип събития, всичко влияе – от температурата на въздуха, през народопсихологията, до качествата на вируса, защото те се оказаха водещи. Характеристиката на британския щам доведе до това, че се вдига заболеваемостта и то навсякъде. Тя почна от Англия, в момента на Балканите и в Източна Европа е най-висока", подчерта доц. Кунчев.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да, така е, вие само произвеждате паника и страх и безсмислени мерки. Всичко си върви на самотек
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: