Кръстева: Резкият спад на обвързаната подкрепа би застрашил 40% от фермерите

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:37 / 24.01.2020
469
Когато говорим за единен пазар, единна политика и правила следва да се има предвид, че с отпадането на преходната национална помощ и предложения по-нисък процент на обвързаната подкрепа, се получава драстично намаление на подкрепата за уязвимите в България сектори. Това каза вчера земеделският зам.- министър Вергиния Кръстева на среща с парламентарния държавен секретар на Федералното министерство на прехраната и земеделието на Германия Уве Файлер, в Берлин.

ДФЗ пусна още 15,8 млн. лв. по ПНДЖ1

По думите й, въпреки че намалението на цялостния бюджет на ОСП се предвижда да бъде около 5 %, при обвързаната подкрепа се получава рязък спад от 25% за България през 2021 г. спрямо 2019 г., и спад от 21% през 2027 г. спрямо 2019 г.

 “Това означава значително намаление в нивата към определени земеделски стопани именно в секторите, които са в най-затруднено положение и същевременно са приоритетни за нас. Ситуацията поставя в риск много фермери, защото може да ги доведе до фалити”, заяви Кръстева.

 Подпомаганите чрез  обвързаната подкрепа сектори “Плодове и зеленчуци” и “Животновъдство” традиционно се нуждаят от повече работна ръка, осигуряват заетост на населението в селските райони и недостатъчния размер на помощта ще застраши доходите на 40 % от хората, работещи в земеделието. 

 “Подкрепата трябва да отива при “активни фермери” и пазарно ориентирани земеделски стопанства. Те съставляват 22% от всички бенефициенти по директни плащания през годината.”, обясни Кръстева. 

Позицията, която страната ни заема е, че в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) всички ние трябва да се стремим към опазване на околната среда, модернизиране на стопанствата и производство на качествена храна, но най-важното е да се има предвид спецификата на всяка държава членка.

Заместник-министър Кръстева и българската делегация се срещнаха и с председателя на немската Комисия по земеделие в германския Бундестаг.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ген. Стефан Янев призова за смислен и съзидателен диалог в следва...
Проф. Момчил Мавров: Не знам какво ПП-ДБ разбират под "стандарти"...
Разочарован от чужда жена похотливец потърси алкохолна утеха, но ...
Ковчегът с тленните останки на Фердинанд е вече в България
АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставка на ядрено...
Реакция: Ден след обявените стачни действия в "Ел Би Булгарикум",...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).