Кръст от лед и светлина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:32 / 13.02.2023
1540
Кръст от лед и светлина засия над Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Инициативата е на школата "Новите майстори“ и ръководителят й Евгени Серафимов, които са част от проект, финансиран от Национален фонд "Култура“.  

Учениците на Евгени Серафимов сътвориха триметровия леден кръст на замръзналия язовир "Валого“ над град Кюстендил.

Младите художници работиха в класическата форма на непопулярния в България лендарт, използвайки леда за свое вдъхновение и украсиха бреговете на язовира със своите скулптури, а произведенията на младите таланти провокираха кюстендилски фотографи, които запечатаха неповторими кадри на импровизиран фото пленер. Уникалните снимки провокираха интереса на много жители и гости на града да посетят мястото.  

"Формата на скулптурата дава посока за размисъл към християнството и кръстът като символ на кръговрат, цикличност, възкресение. Ние ще следим как този кръст се променя с времето, как се разтапя и как се връща там, от където е направен“, сподели Евгени Серафимов. 

Самото произведение на изкуството беше осветено от представители на Архиерейското наместничество към Кюстендилска духовна околия. Водосветът беше извършен от архиерейският наместник архимандрит Исаак, в служение с протойерей Виктор Мачай и свещеник Мирослав Костов.

Предстои голяма фотографска изложба от направените кадри и дискусия за природата, водата, вярата и изкуството. А до тогава природата ще продължи да рисува по ледената скулптура, надграждайки заложеното от творците с нови ледени форми и висулки.

Венцеслав ИЛЧЕВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", но сега пък го ...
Страшен потоп в наш областен град
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).