Крие ли имуществото си Слави Трифонов?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:41 / 10.08.2022
4728
За втора поредна година лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов продължава да крие имуществото си от обществото, а антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да си "затваря очите" за нарушението. Тя все още не е обявила, че е започнала регламентираната в закона проверка по случая "Трифонов", пише "Мediapool".

Лидерът на ИТН отказва да изпълни закона от встъпването си в парламента през 2021 г. насам. Той беше длъжен да подаде декларация първо като народен представител, а след това - като лидер на партия. Всеки политически лидер, получаващ държавна субсидия, трябва да подаде встъпителна декларация, в която да декларира имуществото си.

Доскоро името на Трифонов дори не фигурираше в списъка на КПКОНПИ на неподалите в срок декларация, но вече е включен в него, става ясно от най-новите данни в публичния регистър на антикорупционната комисия, актуални към 5 август 2022 г.

При неподаване на декларация КПКОНПИ трябва да състави акт за нарушение на Слави Трифонов. Той може да направи писмени възражения по него, с които да обясни причините за неподаването на декларацията.

Преди месец и половина КПКОНПИ отказа да отговори на въпросите на Mediapool дали е образувана проверка на имуществото на Слави Трифонов и какви са резултатите от нея, ако е била образувана. Според комисията това не е информация, която се дължи на обществото по реда на закона за достъп до информация.

До този момент Слави Трифонов не е коментирал причините за неподаването на имуществена декларация.

За разлика от него, бившият депутат от ДПС Делян Пеевски за поредна година е обявил солидно имущество, което обаче е по-скромно в сравнение с предходни години.

За 2021 г. Пеевски е декларирал вземане за 20 млн. лв. от разпределен дивидент. Политикът е обявил също банкови влогове за над 3.5 млн. лв., въпреки че финансовите му операции бяха сериозно затруднени, след като той попадна под санкциите на американския закон "Магнитски".

Бившият депутат от ДПС е обявил още около 1.5 млн. лв. налични парични средства. Декларирал е и акции за 4 млн. лв. в дружеството "Интръст" ЕАД.

Както и в предходни години, Пеевски е посочил и куп имоти и автомобили, които ползва под наем.

Доскорошният шеф на Националната агенция за приходите Румен Спецов, който бе уволнен от служебното правителство, пък е декларирал закупен от съпругата му Плама Спецова апартамент от 127 кв. м. в Дубай на стойност 1.1 млн. лв. Преди да заеме най-висшия пост в НАП, бившият данъчен години наред живееше в Дубай със съпругата си.

Според декларацията произходът на средствата е банков кредит. Сумата от 1.1 млн. лв. е приблизително същата, която бившата фирма на Спецов "Гранекс Трейдър" дължи на бюджета години наред, след като бившият данъчен я е продал на малоимотно лице по време на ревизия през 2016 г.

Наскоро пък се разбра, че миналата година, когато съпругата на Спецов е купила апартамента, НАП е направила кампания за проверка на 23 българи с имоти в Дубай. Не е ясно дали сред тях е била и самата Плама Спецова.

Виж коментарите (1)

Още по темата (767):
04.09.2022 Слави Трифонов провокира с нестандартни клипове
10.08.2022 Ивайло Вълчев от ИТН: Ако е имало сценарий за падане на кабинета "Петков", не е бил написан от нас
29.07.2022 ИТН ще се яви самостоятелно на предсрочните избори
29.07.2022 Готвят и жена за премиер на новия служебен кабинет, ето коя е тя
28.07.2022 Тома Биков: Правителството беше свалено от ареста на Борисов
28.07.2022 БСП върна мандата на президента и го нападна
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).