Красиви женски имена празнуват днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:38 / 12.01.2018
15281
На 12 януари православната църква почита паметта на великомъченица Света Татяна. Татяна се родила в Рим в семейството на знатни родители. Баща й, който три пъти бил консул, бил таен християнин и се отличавал с богобоязливост.

Той възпитал дъщеря си в благочестие и страх Божий и я научил на Божественото писание. Когато света Татяна достигнала пълнолетие, тя пожелала да прекара живота си в детство и целомъдрие.

Но римският император я принудил да направи жертвоприношение в храма на Аполон. Татяна изповядвала християнската вяра и отказала да се подчини, паднала на колене и започнала да се моли на Бог - силата на искрените й думи счупила статуята на хиляди парчета.

Последвали жестоки изтезания, с които искали да я принудят да се отрече от Христа. Но всеки ден, когато мъчителите й идвали отново, те намирали Татяна здрава и несъкрушима - тя не спирала да се моли на Бог да им прости и да отвори очите им за Него. Чудото потресло римските войници и те паднали на колене, разкаяли се и я помолили да им прости.

Императорът се разгневил още повече е повече - посякъл войниците си, а Татяна хвърлил на изгладнели лъвове, но дори те не я докоснали, а започнали да се галят в нозете й.

Най-накрая заповядал да бъде обезглавена. Заради нечовешките мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като Света великомъченица Татяна.

Днес празнуват всички, които носят името Татяна, Таня и техните производни.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).