Красив празник е днес!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:42 / 13.04.2019
6020
Православната църква отбелязва днес Акатистова събота. Празникът Златна ябълка е възпоменание на чудотворната икона "Пресв. Богородица - Благодатна", с. Горни Воден. Чества се на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, който е свързан с чудото, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година. Това събитие е описано в "Синаксар за златната ябълка" от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира "Св. Кирик и Юлита". Ето какво пише той:

"В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на пресветата, пречиста, преблагословена Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богородица, наречена "Благодатна", която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Възпоминава се чудото с неплодната жена, която, като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. А йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи. И като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му.

Видя тогава старецът (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона "Благодатна Богородица Дева", взе я и я даде на жената (неплодната) като благословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра, се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат. Поменете ме и мене всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис: Бог да го прости и помилва!"...

Виж коментарите (0)

Още по темата (68):
04.05.2019 Светла събота е! Вижте какво не трябва да правим в този ден
03.05.2019 Ето какво казаха от Kaufland за агнешкото месо
03.05.2019 Днес е Светли петък, има празнуващи
30.04.2019 Българин спомена "Кауфланд" във връзка с неприятна според него практика
30.04.2019 Днес е Светли вторник
30.04.2019 Благотворителна инициатива в центъра на Пловдив
Още новини от Национални новини:
Възрастна жена даде 4390 лв. за масажор: Това бяха всичките ми па...
Шофьорите да внимават – започва ремонтът на част от магистрала "Т...
Светла сряда е! Църквата почита свети Йоан Богослов
Обилни валежи, гръмотевици и градушки в почти цяла България днес
Още един проблем ще мъчи шофьорите по магистрала "Тракия"
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).