Красимир Костов: Не сме съгласни със създаването на Агенция "Пожарна безопасност"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:41 / 09.03.2016
2554
Синдикалната федерация на служителите в МВР не е съгласна с преобразуването на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Агенция "Пожарна безопасност и защита на населението", което предвиждат промените в Закона за МВР. 

Това заяви в интервю за "Фокус" Красимир Костов, зам.-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР. 

Според ръководството на МВР с тази промяна се цели постигане на максимална децентрализация и самостоятелност при осъществяване на функциите на агенцията. 

"Единственият мотив, който дават за тази агенция, е, че с децентрализация ще се подобри работата на пожарната безопасност. Искам да подчертая, че преди шест месеца директорът на тази служба, когато протестирахме срещу съкращаването на групите по спасителна дейност, ни убеждаваше, че с централизация на 29 отряда в 8 службите щели да работят по-добре. 

Шест месеца по-късно противоречиво получаваме мотив, че с децентрализацията службата ще работи по-добре. С тази агенция просто ще се увеличи администрацията в структурата и това няма да допринесе за подобрение на работата на терен на обикновените служители", коментира Красимир Костов. 

Синдикалната федерация не е съгласна и със социалния пакет. Проектът предвижда намаляване на размера на платения годишен отпуск за държавните служители от 30 на 25 дни. 

"За трети път се прави опит социалният пакет да бъде намален. Платеният годишен отпуск се намаля с пет дни без мотиви. Пет дни е за някой колеги, за други намалението ще бъде до десет дни, понеже се премахват приравнените години. 

Сега платеният годишен отпуск на служителите в МВР е 30 работни дни плюс един допълнителен ден за всяка година, но не повече от десет. След като премахнат приравнените години, ще намалее и допълнителния отпуск", каза още Красимир Костов. 

По думите му, това ще засегне най-вече спасителите, тъй като до преди пет години те са били отделно министерство, но от пет години са служители на МВР и техните отпуски ще паднат с още пет дни. 

"Платеният годишен отпуск се дава за възстановяване на служителите. Тук не става въпрос само за пари и социален пакет, това е възстановяване на служителите. 

В момента работят на предела на силите си заради недостига на хора", допълни Красимир Костов. Той припомни, че през миналата година системата са напуснали около 3000 - 3500 души заради пенсионната реформа и първата проба за орязване на социалния пакет на служителите, но на тяхно място няма толкова назначени. 

По думите на Красимир Костов, служителите в МВР чувстват една несигурност и не знаят какво ще се случи с тях през следващия ден.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).