Коронавирусът SARS-CoV-2 има 280 000 мутации

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:05 / 09.02.2021
2245
Ваксините предизвикват между 5 и 40-кратно по-високи нива на защитни антитела срещу новите щамове на по-заразен коронавирус, а преболедуването не е толкова ефективно за имунитета.

Хората не бива да се плашат от мутациите. Но от появата си досега коронавирусът SARS-CoV-2 има 280 000 мутации. Това е механизъм за адаптиране към околната среда. Колкото пандемията е по-разпространена, толкова по-голяма е вероятността от увеличаване на мутациите. Това обясни пред Радио София пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Щамовете от Англия, Южна Африка и Бразилия са по-интересни, заради начина, по който вирусът влиза в нашите клетки. Затова те са и по-заразни.

Специалистът отбеляза, че все още са недостатъчно публикациите, за да се правят научни изводи, но вирусите, които си променят спайк протеина в значителна степен (като при споменатите мутации), стават по-малко чувствителни към антителата, образувани спрямо първоначалния вариант на вируса. Затова при тези три щама защитният отговор - след преболедуване или след ваксинация, се нуждае от около 6-кратно увеличаване.

За имунен отговор след поставяне на първата ваксина на човешкия организъм е нужно време – от 3 седмици до месец и половина.

При препаратите, разработени на RNK основа, организмът се предизвиква да произведе защѝтен белтък, стимулиращ имунитета, обясни експертът. При тези ваксини е малко вероятно да настъпят алергични реакции, но са много чувствителни към температурно и логистиката им е по-трудна – при тръскане могат да се дезактивират.

При векторните информацията се вкарва в клетките чрез други вируси, които заразяват горните дихателни пътища.

Д-р Симидчиев съпостави наличните ваксини в света и не премълча факта, че при недостиг на имунизационни препарати, човек трудно може да избира за вида.

"Хората избират дали да се ваксинират или не. Именно ваксинацията е инструментът за ограничаване разпространението на коронавируса. Бъдещето ни зависи не само от индивидуалните действия, но и от поведението ни като общност. Правилата трябва да се спазват“, изтъкна пулмологът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).