Константин Пенчев разкритикува БНБ и прокуратурата за КТБ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
14:59 / 25.08.2014
3393
Позицията на БНБ, че не може да обяви КТБ в несъстоятелност, защото държавата няма пари да покрие влоговете до 100 хил. евро, е престъпна. Това обяви омбудсманът на републиката Константин Пенчев в интервю за ТВ "Европа". Според Пенчев гуверньорът Иван Искров и неговият екип трябва незабавно да вземат решение дали затворената банка да бъде обявена в несъстоятелност, или да бъде преструктурирана със средства на инвеститори като Оманския фонд, например. Пенчев настоява вложителите в КТБ да не се превръщат в изкупителни жертви заради интереси на отделни лица.

Крайно време е БНБ да вземе решение за Корпоративна търговска банка - или да бъде обявена в несъстоятелност, или да започне преструктуриране. За това призова омбудсманът на републиката Константин Пенчев. Според него затворената КТБ не може да бъде държана под особен надзор шест месеца, както възнамеряват от Народната банка.

Пенчев определи някои от изявленията на ръководството на БНБ във връзка с казуса КТБ като престъпни. Той разкритикува и разнородната информация, която периодично излиза от прокуратурата по отношение на случилото се в КТБ.

Националният омбудсман обяви, че всекидневно получава по 10-15 жалби от клиенти на КТБ, изпълнени с трогателни истории, и бездействието на институциите е цинично.

Константин Пенчев се надява поне вложителите с депозити до 100 хиляди евро да разполагат с парите си преди средата на октомври. Според плановете на БНБ пък КТБ ще остане затворена до края на годината.


Виж коментарите (3)

Още по темата (201):
30.01.2024 Цветан Василев вече е с европейска заповед за арест
22.01.2024 Издават европейска заповед за ареста на Цветан Василев
05.07.2023 Кольо Парамов за КТБ: Нито един процес по закона "Рико" не се е отървал без много сериозно наказание, нашите подсъдими няма да бъдат пожалени
24.04.2023 Сигналът на Цветан Василев срещу Иван Гешев е внесен в СГП
20.04.2023 Сийка Милева: Издадена е нова Европейска заповед за арест на Цветан Василев
22.03.2023 Кольо Парамов: Ако бяхме разкрили виновниците за КТБ, щеше да има уникален дисциплиниращ ефект
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).