Комисията по външна политика одобри проект за допълнителна помощ за Украйна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
20:16 / 20.04.2022
1321
Военният министър беше извикан по спешност от комисията по външна политика тази вечер. Депутатите от Комисията по външна политика в парламента одобриха проекторешение да предоставим допълнителна помощ на Украйна.  

След като 3 седмици спориха, четирите партии в управляващата коалиция стигнаха до решение да предложат 3 вида помощ на Украйна - техническа, финансова и хуманитарна, информира bTV.

Проектът предвижда:

Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствена сигурност на България.

Оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България.

Подкрепа за украинските граждани, бягащи от войната – законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.

В мотивите е посочено, че по този начин страната ни участва в солидарните действия на съюзниците в ЕС и НАТО за възстановяване на мира и сигурността в целия регион.

Кулеба е разговарял с Кирил Петков за военна помощ за Украйна

Депутатът от "Продължаваме промяната“ и вносител на проекта за решение Атанас Михнев заяви пред bTV, че можем да дадем каски и бронежилетки. Ето какво още каза той: 

"В решението се казва "техническа помощ за защитни цели“. Това е формулировката, която успяхме да постигнем заедно с всички коалиционни партньори. Нашето решение дава мандат на Министерски съвет да предложи какво е възможно за България да даде. Защо? С нас беше и министърът на отбраната, за да видим с какво всъщност разполагаме и какво имаме да дадем. Това нещо ще остане в топката на изпълнителната власт. Каски и бронежилетки, това можем да дадем като конкретен пример“.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4441):
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
02.03.2024 Евродепутатът Петър Витанов: След две години война в Украйна не сме се приближили към мира
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).