Коминочистач: Работата ми стига и до Пловдив, много клиенти вярват, че нося късмет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
08:51 / 05.02.2024
2889
Ако срещнеш коминочистач по улицата, ще се радваш на късмет и щастие - това поверие е разпространено в цял свят. Една от най-редките професии у нас всъщност не е на изчезване, тъй както не изчезват печките, камините и инсталациите на твърдо гориво. 

35-годишният Веселин Веселинов от Велико Търново от две години работи като коминочистач. Извършва процедурата по съвременна технология, която се практикува във Великобритания.

"Новото, което предлагаме, е почистване отдолу нагоре, с прахосмукачка, телескоп и машина, която ги върти в комина. Прахосмукачката служи, за да става почистването безпрахово. Методът е по-добър от този, който се практикува с топуза, защото топузът върти вертикално, а новата технология минава по стените на комина и остъргва отлаганията до минимум", обясни коминочистачът пред Bulgaria On Air.

Веселинов основно чисти комини във Великотърновско, но стига и до Пловдив, Варна и Бургас. Казва, че много клиенти вярват в поличбата, че коминочистачът носи късмет.

"В сезона се събират около 250-300 комина на месец. Ако е само за почистване коминът и няма запушвания, отнема по 30-40 минути. Ако е запушен - може да отнеме час-два. Много от клиентите казват: "Чакай да ви докоснем, за да ни донесете късмет и да ни върви годината", сподели още Веселин.

Образът на коминочистача става много популярен от приказките на Андерсен, той е и в основата на детската игра с карти "Черен Петър". Веселин Веселинов пък признава, че един ден ще си купи и шапка цилиндър, за да радва малките деца.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулин
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Какво е шиткойн и защо крипто инвеститорите много ги обичат?
Освободиха директора на здравната компания за детска болница, ето...
Парламентът решава съдбата на съдебния инспектор, отправял сексуа...
1500 лева стартов бонус от BETHUB.bg


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).