ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кой е Андон Миталов - първият българин, уличен в корупция от САЩ?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:47 / 06.02.2020Коментари (15)4465
© Нова тв
В изявление, публикувано на сайта на американското посолство в България, държавният секретар на САЩ Майк Помпео оповести името на първия български гражданин, на когото е наложена забрана за влизане в САЩ заради "участието му в сериозна корупция".

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е обвинен, че в качеството си на длъжностно лице "е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България". Изявлението на Помпео идва само ден, след като посланичката на САЩ в България Херо Мустафа обяви, че съвсем скоро ще бъде оповестено името на първия български гражданин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция.

Миталов и казусът "Малинов"

На сайта на американското посолство четем, че името на Миталов е огласено по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 година. Очевидно Държавният департамент разполага със солидни доказателства, че Миталов пряко или косвено е участвал в корупция. Забраната за влизане на територията на САЩ важи и за съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова, както и за дъщеря му Гергана Миталова.

Името на Миталов се разчу, след като в края на октомври м.г. в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд той разреши на обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да напусне България, за да получи награда лично от руския президент Владимир Путин. Малинов, който е бивш депутат и бивш издател на вестник "Дума", през септември м.г. бе обвинен в шпионаж в полза на Русия, в резултат от което му беше наложена забрана да напуска страната, пише "Дойче Веле".

Санкционираният сега от САЩ Андон Миталов започва работа като военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура през 1991 година. По-късно става военен прокурор, но подава оставка през 1999 година. След това работи като адвокат до 2011 година, когато се опитва да се върне на прокурорския си пост. Миталов оспорва освобождаването си, като твърди, че подписът под оставката му не е негов - въпреки че през 1999 лично получава заповедта за освобождаване, както и полагащото му се обезщетение, припомня вестник "24 часа“. Върховният административен съд (ВАС) отхвърля искането на Миталов и не го възстановява на поста. Две години по-късно той се кандидатира за съдия в Специализирания наказателен съд, но Висшият съдебен съвет отказва да го назначи. Миталов отново обжалва пред ВАС, като този път печели делото. Така през 2014 става съдия в Специализирания наказателен съд.

"Първото такова огласяване в България"

В изявлението си за санкционирането на Миталов държавният секретар на САЩ Майк Помпео отбелязва, че "това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб“. Държавният секретар допълва, че Съединените щати ще продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Щом сме допуснали да сме вашингтонска губерния заслужаваме си униженията. Метрополията чрез генерал-губернстора си Мустафа ще бесней над бащино ни огнище...
на 06.02.2020 г.
+1
 
 
И какво, като е пуснал някой (било то и подсъдим за шпионаж) в Москва, след като подсъдимият се е върнал доброволно, и то без някой да го е карал да се връща? Нали САЩ са на ясно, че ако беше останал в Москва - няма сила, която да го накара да се върне от там, при положение че е "техен човек", т.е. "шпионин"???? А ако го беше пуснал да отиде в САЩ - щеше ли това да бъде проблем? Едва ли :)
+1
 
 
Толкова ли не намериха друг корумпиран та тоя съдия защото пуснал Малинов в Москва.Като искат най корумпиран да го търсят в Сърбия но тя не им играе игричките.Това с шпионите е вече досадно.Как не намериха един шпионин на САЩ,Англия,Турция и т. н.Явно там не пипаме.
+2
 
 
Очаквахме да е РР. То и той очакваше, затова полудя! Корнелия и тя със свито сърце чакаше- дали няма да и забранят да ходи при синчето, дето демокрацията и го отне и вместо в любимата рассия го прати право в загниващия капитализъм!
+1
 
 
Обвинението в шпионаж практически е недоказуемо. В света има много обвинени хора за шпиони, предполагам за малцина от тях са открити доказателства, преди да бъдат разменени и сами да се разкрият. Обаче такъв абсурд, някой да отиде, да си получи държавната награда от държавата, в полза на която е обвинен, че е работил и да се завърне триумфално, развявайки наградата, е подигравка с държавността на тази държава! Представяте ли си това да се случи във Великобритания, САЩ, Русия, Китай, че дори и в съседните? Турция ли ще го допусне това, Гърция, Сърбия? Даже и Македония и Албания няма да го допуснат!
+3
 
 
"... бе обвинен в шпионаж в полза на Русия, в резултат от което му беше наложена ЗАБРАНА да напуска страната,"!!! Тази забрана формална ли е, за пред публиката? А пък че забраната е за обвинение в шпионаж и обвиняемият се пуска, за да си получи наградата от президента на държавата, в полза на която е шпионирал, според обвинението, е достойно за ГИНЕС! В света сигурно няма такъв прецедент!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: