ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кой беше Любен Гоцев и защо бе толкова значим за българската политика?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:11 / 12.10.2020Коментари (4)5610
© БГНЕС
На 7 октомври на 90-годишна възраст почина генерал Любен Гоцев. Той безспорно е значима фигура в българската политика, на когото не спират да се приписват какви ли не събития, случили се в страната ни през последните 30 години.  Едно от най-популярните определения за генерала е, че е един от "кукловодите на българския преход". Любен Гоцев е роден на 3 март 1930 г. През 1960 г. завършва Института за международни отношения в Москва. Като дипломат работи в Западна Европа и САЩ. В периода 1974-1982 г. е зам.-шеф на външното разузнаване, пише проф. д. и. н. Нина Дюлгерова в. Труд. 

Бил е зам.-министър и първи зам.-министър на МВР. Във второто правителство на Луканов е външен министър. Пенсионира се през 1992 г. като посланик в Холандия. Когато човек си отиде от този свят остават две дати – на раждането и на неговата смърт. След второто събитие, което предизвиква тъга, скръб и чувство за безвъзвратност, започва и рекапитулацията. Има една крилата фраза на Хилон от Спарта, която неправилно използваме, а всъщност тя гласи: "За мъртвите или добро, или нищо, освен истината". Хората сме предсказуеми в желанието си да поставяме етикети, да коментираме, но рядко да приемаме мнението на другите. По принцип, присъствието на един човек в обществото се разбира и оценява след неговата кончина. Освен това нееднозначната реакция и оценки са добър ориентир за неговата дейност и резултатите от нея. 

В контекста на този, може би спорен модел, бих искала да дам своята визия за впечатляващото присъствие на Любен Гоцев в българската история. Той е своеобразна еманация на двата ключови периода от съвременна България – социалистическият и продължаващият вече 30 години преход към т.нар. демокрация. Информацията, която през последните дни изпълва медийното пространство и социалните мрежи с многообразни факти, интерпретации и оценки, предизвиква любопитството, интереса и коментариите, но не дава ясна представа за човека Любен Гоцев. 

Любен Гоцев живее в епохата, но и самият той изгражда епохата. След дипломирането си в МГИМО от 1961 г. генерал Гоцев няколко десетилетия заема ръководни постове в Министерството на външните работи и в Първо главно управление на Държавна сигурност. По време на прехода е бил депутат в Седмото Велико Народно събрание, първи зам.-министър и министър на външните работи, банкер, член на т.нар. "генералско движение“, един от създателите и безспорен авторитет на кръга "Монтерей“.  Много се говори и пише за връзките му с подземния свят. Също така е сочен и за един от организаторите за връщането на бившия цар Симеон Сакскобургготски в България, както и съпричастност към избора на Бойко Борисов за премиер. Ако една част от всичко това е вярно, то Любен Гоцев е осъществил мечтата на всеки нормален човек – бил е "сивият“ кардинал на прехода. Най-известният в новата история "сив“ кардинал – Арман Жан дю Плеси дьо Ришельо от времето на Тридесетгодишната война (1618-1648 г.), поставя началото на политиката в защита на националния интерес, с което създава условия за превръщането на Франция във велика сила. Аналогията не е случайна.

Смяната на политическата система в Източния блок, респективно в България, през последното десетилетие на XX век, не променя най-важното за генерала - защитата на държавата България. Погледнато отстрани на възходящата и разнопосочна във времето и пространството биография на Любен Гоцев, човек възприема автоматично постовете и позициите, които е заемал през годините, а това пречи да се възприеме и обясни личностната мотивация за неговите решения и действия. През годините той доказва, че е силна, волева, интелигентна личност с лидерски качества. Това, което предизвиква възхищение и респект, не са парите му или неоспоримия му талант да общува ефективно с представители на различни социални групи на българското общество и международната общност.

Това, което обединява многообразната му дейност, е неоспоримото чувство за отговорност. И то не е имагинерно или ориентирано само към семейство, близки и приятели. Неговата отговорност към опазване на държавата беше житейски и професионално осъзната.  Познавахме се от много време с генерала, но през последните години често си говорихме за променящия се свят, за това, което се случва и което може да бъде заплаха или напротив - позитив за защита на държавата ни, която е на стратегически кръстопът и предизвиква интензивен, многопосочен и многовекторен интерес на велики и регионални сили. Сега вероятно много ще се отказват или ще си приписват измислени заслуги за съпричастност или близко приятелство с него. За мен истината е, че Любен Гоцев беше много интелигентна личност, човек с богата душевност и всеки разговор с него беше поредния ценен урок, който получавах.

Факт е, че участието или ръководството на различни задкулисни, обществени или държавни конфигурации и процеси не променя основното му житейско кредо. Той казваше: "Има едно правило - прави каквото правиш днес, мисли за последствията утре“.  Неговото утре е вече в други пространства и измерения. Тук той направи много, което ще остави дълбока следа не толкова в публичното пространство, колкото в реалната власт. От много отдавна неговият личен интерес бе подчинен на националната защита в сложните и динамични отношения в широкия спектър на външни интереси. Надеждата е, че наследниците му ще продължат тази негова политика, водени от чувството за национална принадлежност и в защита на държавата България. Традиционно се казва, вечна му памет. По-важното е, че паметта остава с направеното и оставеното като наследство за поколенията. Любен Гоцев направи много по свой си неповторим начин и постигна много.

За него важат с пълна сила думите на Васил Левски "Времето е в нас и ние сме във времето“. Дай Боже, плодовете от неговия труд да запазят България и нейното бъдеще!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.10.2020 г.
+2
 
 
Преди , постове , превилегии , кариера и подобни , трябва да си Човек.Любен гоцев е работил за Първо главно на ДС , външен министър , банкер и за мъртвите само истината , а истината е че , този е Антибългарски биоелемент.Доказателства навсякъде , 1.ДС удуши Българския дух , 2.България е без Суверенитет , 3.Банките всички знаят как гърмят до ден днешен , всичко това благодарение на този КГБ изпълнител и шайката около него.За мъртвите или добро или нищо , освен истината.Ето това е Истината , всеки я усеща по себе си , вижда я ежедневно във всяка сфера на обществения живот на тази територия.
Aнонимен
на 12.10.2020 г.
+1
 
 
Дърт пе*ал, дърт комунист и ченге,който с шайката "Монтерей" крадоха и пакостиха на България колкото можаха
-1
 
 
"На човеците е отредено да умрат един път, а след това - съд" (Евр. 9:27)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: