Китай: САЩ се месят винаги там, където не трябва

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
11:55 / 25.11.2019
2374
Съединените щати са най-големият източник на нестабилност в света, а американските политици обикалят света и неоснователно "размазват“ Китай. Това заяви най-висшият дипломат на китайското правителство по време на срещата на Г-20 в Япония в събота.

Връзките между двете най-големи икономики в света се влошиха на фона на жестоката търговска война, нарушаването на човешките права от страна на Китай и подкрепата за Хонконг и Тайван от страна на САЩ.

В разговор с министъра на външните работи на Холандия Стеф Блок в кулоарите на срещата на външните министри от Г-20 в японския град Нагоя, китайският държавен съветник и външен министър Уанг Йи не се въздържа от критиките си към САЩ.

"Съединените щати са много ангажирани с едностранността и протекционизма и увреждат многостранността и системата за търговия. Това вече се е превърнало в най-големия дестабилизиращ фактор в света“, каза той.

За политически цели САЩ използват държавната машина за потискане на законния китайски бизнес и без основание повдигат обвинения, което е акт на тормоз, добави Уанг Йи.

"Някои американски политици размазваха Китай навсякъде по света, но не представиха никакви доказателства“, каза още китайският дипломат.

Съединените щати също са използвали вътрешното си законодателство, "за да се намесват грубо“ във вътрешните работи на Китай, опитвайки се да навредят на "една държава, две системи“, както и на стабилността и просперитета на Хонконг, смята Уанг Йи.

Китай беше разгневен тази седмица, след като Камарата на представителите в САЩ прие два законопроекта, за да подкрепи протестиращите в Хонконг и изпрати предупреждение към Китай относно правата на човека. Очаква се президентът Доналд Тръмп да ги подпише и те да се превърнат в закон въпреки деликатните търговски преговори с Пекин.

Китай управлява Хонконг по модел "една държава, две системи“, при който територията се ползва със свободи, които не съществуват в континенталната част на страната, като свободната преса например, въпреки че много хора в Хонконг се опасяват, че Пекин ерозира това. Правителството отрича това.

Уанг каза, че развитието и растежът на Китай е неизбежна тенденция, която никоя сила не може да спре. "Единствено съвместното сътрудничество между Китай и Съединените щати е верният път“, смята той.

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).