ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Капитан Кристина Алебийска: Изчисленията ми винаги попадат в целта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:00 / 17.12.2022Коментари (2)5124
"Реших да кандидатствам в НВУ "Васил Левски, защото смятам, че военната професия предлага добро бъдеще, възможности за допълнителна квалификация и добра професионална реализация. Една от възможностите, която имах, беше именно обучението ми в специализация "Полева артилерия“, макар че жените са смятани за по-слаби, ние успяваме да докажем, че се справяме не по зле от мъжете в дадени моменти. В тази специализация видях едно предизвикателство за себе си, с което смятам, че достойно се справих“. Това казва в интервю за вестник "Българска армия“, капитан капитан Кристина Алебийска.

– Г-жо капитан, каква длъжност заемате днес?

– В момента съм младши експерт в отдел "Координационни дейности“ на Командване за логистична поддръжка (КЛП).

– Откъде сте и какво сте завършили преди НВУ?

– Родена съм в гр. Сопот, средното си образование завърших в Професионална гимназия "Генерал Владимир Заимов", гр. Сопот.

– Какво е да живееш в града на Иван Вазов?

– Помнейки историята на рода Вазови, аз се чувствам горда и в същото време отговорна да продължа заветите, оставени от тези велики българи.

– Защо кандидатствахте в НВУ, и то точно полева артилерия?

– Реших да кандидатствам в НВУ "Васил Левски, защото смятам, че военната професия предлага добро бъдеще, възможности за допълнителна квалификация и добра професионална реализация. Една от възможностите, която имах, беше именно обучението ми в специализация "Полева артилерия“, макар че жените са смятани за по-слаби, ние успяваме да докажем, че се справяме не по зле от мъжете в дадени моменти. В тази специализация видях едно предизвикателство за себе си, с което смятам, че достойно се справих.

–  Вие сте първата жена офицер, завършила полева артилерия. Има ли след вас?

– Да, така се случи, че аз бях първата жена, завършила тази специализация, но не и единствената. След мен има жени, които са завършили, а други продължават да се обучават в "Полева артилерия“.

– Добра ли сте с математиката?

– Въпреки че не се смятам за математически гений, изчисленията ми винаги попадат право в целта.

– С какво си спомняте полигон "Марково“?

– През годините на моето обучение се провеждаха практически занятия (артилерийски стрелби) на полигон "Марково, свързани с подготовката ни като курсанти и бъдещи офицери. Ежегодно на полигон "Марково“ се провеждат демонстративни стрелби, които са изключително запомнящо се изживяване, особено за младите хора, които имат възможност да ги наблюдават. За мен участието в такива стрелби беше от най-вълнуващите преживявания. Това е едно от местата, където се изградих като офицер. Практическите занятия, провеждани на полигона, ми показаха какво всъщност е да си истински артилерист. Там видях каква сила е артилерията и изградих отговорност, защото с голямата сила идва и голямата отговорност.

– Бихте ли препоръчали на свои близки да учат във факултет "Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ в Шумен?

– Да, смятам, че обучението във факултет "Артилерия, ПВО и КИС“ дава много перспективи за младите хора. Мога да кажа, че обучението в НВУ не само дава професионална реализация, но дори гради характери, достойни за истински лидери не само в  армията, но и в обществото.

– Артилерията не е ли за мъже?

–  Жените доказват достойно своето място в редиците на БА и това, че могат на същото ниво и при същите трудни и рискови условия да изпълняват своите задължения като своите колеги мъже. Отдавна няма ограничения за това в каква специализация могат да кандидатстват жените.

– Помните ли първия си лейтенантски ден? Къде беше, как Ви посрещнаха?

– Едва ли има офицер, който би могъл да забрави своя първи ден като лейтенант. Първият ми ден като офицер започна във в. ф. 24490 – Асеновград. Посрещането ми там не беше като на съвсем непознат човек, тъй като още по време на обучението си прекарах известен период от време на войскови стаж по своята специалност.

– Колко длъжности и гарнизони сменихте до днес?

– Първото ми назначение като офицер беше като командир на взвод във в. ф. 24490 – Асеновград. Последва назначение във в. ф. 28610 – София. През 2021 г. започнах служба като помощник-началник на отделение в бригада "Логистика, а впоследствие – на длъжност "младши експерт“ в отдел "Координационни дейности“ в КЛП.

– Лесно ли е на една жена в професионален план да има подчинени мъже?

– Живеем във време, в което не е от значение от какъв пол са подчинените. Военната професия изисква работа в екип и двата пола имат своите качества за това.

– Има ли равнопоставеност в Българската армия между мъжете и жените?

– Смятам, че в професията на военнослужещия няма мъже и жени. Изисква се всички да сме професионалисти без значение от пола. Днес жените в Българската армия са равнопоставени на мъжете при решаването на всички задачи и предизвикателства.

– Били ли сте на мисия зад граница?

- Не, не съм.

– Чувствате ли подкрепа от семейството си? Кажете нещо за него.

– Аз съм от изключително задружно семейство, което винаги ме е подкрепяло във всяко едно начинание. Искам много да им благодаря за това, че винаги са били до мен и продължават да бъдат.

– Как продължавате образованието си?

– Образованието си продължавам във Военна академия "Г. С. Раковски“. Смятам, че сегашното ми обучение ще ми бъде полезно в бъдеще, за да се развивам както в личностен, така и в професионален план.

– За какво мечтаете?

– Мечтите са интересно нещо, но за себе си бих казала, че предпочитам да работя върху това, което искам. Така че за мен това са не мечти, а цели, които ще постигна.

– Оптимист ли сте за престижа на военната професия у нас?

– Българският народ помни и никога няма да забрави своята армия. Мога да кажа, че тя е неделима част от него. Много са примерите в миналото, но и в настоящето, които доказват достойнството и престижа на българските воини.

©
– Има ли бъдеще артилерията като род войска?

– Разбира се, че артилерията има бъдеще. Тя се развива непрекъснато, но никога не губи своята историческа роля, а именно да поддържа част от останалите родове войски.

– Какво Ви дава службата в армията?

– Службата в армията ми дава чувството, че се намирам на ,,моето‘‘ място. Обучението, преминало прага на университета и превърнало се в професионално битие, ме кара да се чувствам като професионалист, готов да се справи с всички ежедневни предизвикателства.

– Имали ли сте моменти, които Ви карат да съжалявате, че сте избрали тази професия?

– Имала съм трудни моменти, но никога не съм съжалявала за това, че съм избрала тази професия, и ако се върна назад във времето, отново бих я избрала.

– Каква е амбицията Ви в професията?

Желанието ми е да продължавам, да се уча и да израствам в професията си. За мен това е едно логично бъдеще, където аз мога да се наградя не само като професионалист, но и като личност.

– Какво е за Вас България?

– Мисля, че всички думи ще са малко, за да се опише какво е България. Това е място, на което се чувствам себе си. Нейното богатство е не само природата, но и славното минало. Съществуващите български традиции са дълбоко вкоренени в сърцето на българина. Всичко, което е България, е плод на труд и непоколебимост на българския народ.

– Обичате ли спорта?

Спортът за мен е начин на живот. През годините съм тренирала различни видове: като тенис на корт, волейбол, бадминтон. От 15-годишна възраст се занимавам с тенис на маса. Още в началото на моето обучение в НВУ вземам участие в държавните военни първенства по тенис на маса и всяка година се класирам на призови места. Едни от големите постижения са "Спортист на Випуск – 2017 г. на НВУ "Васил Левски“ и класирането ми в топ 10 на най-добрите спортисти в Българската армия през 2015 г.

– Слушате ли музика?

– Да, в свободното си време обичам да слушам музика.

– Имате ли време да четете книги?

– Обичам да чета книги, но за съжаление нямам толкова време, колкото би ми се искало.

– Кога за последно бяхте на почивка?

През лятото на тази година.

– Как ще посрещнете коледните празници?

– Коледа е един от празниците, които все по-често свързваме със зачитането на традициите, които са вплетени в него. Ще посрещна коледните празници с моите най-любими хора в родния си град.

– Какво очаквате от новата година в професионален и личен план?

– Всяка година носи нови очаквания, надявам се 2023 г. да бъде една по- ползотворна и изпълнена с много положителни емоции.

– Пожелайте нещо на българите?

– По повод на наближаващите коледни празници и на прага на новата 2023 г. изразявам най-искрените си пожелания за много здраве, доброта, радост, усмивки и благоденствие, нови житейски и професионални успехи. Весели празници!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: