Калоян Стайков: Отделните части на българската администрация не си "говорят"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:53 / 10.08.2015
1899
Всеизвестно е, че отделните части на българската администрация не си "говорят", затова и се налага частните лица и бизнеса да обикалят различните структури като пчелички, за да съберат документи, които вече са налични и могат да се изискват по служебен път. Например, кaто от НАП се обадят в съда и поискат свидетелство за съдимост на постъпващо на работа наето лице. Това се казва в анализ на Калоян Стайков от Института по пазарна икономика, цитиран от "Черно море“.

Понякога това "неговорене" се докарва до абсурдна висоти. Така например, в края на юли Българската агенция за инвестиции (БАИ) обяви обществена поръчка за изготвяне на анализ за пречките пред инвеститорите, който по план ще струва 271 хил. лева. Седмица по-късно Министерският съвет (МС) прие анализ на пречките за нарастването на инвестициите и списък с основните проблемни области пред инвеститорите в България.

Анализът е изготвен от специално сформирана работна група в контекста на инициативата на Европейската комисия "Инвестиционен план за Европа". Цената на този анализ не е ясна, но "откритията" изглеждат несериозно, предвид, че разкриват отдавна известни проблеми - корупцията, лошата инфраструктура, проблемите на съдебната система и т. н. Нещо повече - шест от общо десетте проблема са формулирани точно както в индикаторите на изследването "Правене на бизнес", което Световната банка публикува ежегодно от 2003 година.

Едно е ясно обаче е, че администрацията продължава да пилее пари, за да търси решения на проблеми, които, в голяма степен, тя самата е създала и на които отдавна има намерени решения. Един от много примери за предложения за премахването на пречките пред бизнеса е изданието на ИПИ "България в международните класации", което се публикува всяка година в периода 2009-2014 г., както и текущата кампания "Бизнес без препятствия".

Подобни идеи са предлагани и от Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и др. Така че администрацията може да престане да пилее пари за анализи, каквито има и да търси решения, които вече са предлагани през годините, а просто трябва да започне да ги прилага.

Вместо това, Министерски съвет е решил да създаде работни групи, които да се заемат с разрешаването на идентифицираните пречки. Тези групи разполагат с време до края на януари, т.е. близо шест месеца, за да "предложат конкретни мерки (законодателни, административни, други) за преодоляване на проблемите".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).