Калфин: Държавата да осигури безплатни детски градини за всички

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
19:51 / 28.03.2016
3889
Държавата да осигури безплатни детски градини за всички деца над 1-годишна възраст, предлага вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Пред "Хоризонт" по БНР той обясни, че има достатъчно аргументи предложението да се приеме, ако има политическа воля.

"Това, ако се направи в България, би струвало малко над 200 милиона лева годишно. Не е малка сумата, затова казвам, че е въпрос на приоритети. Разбира се допълнително трябва да се направят еднократни вече разходи за осигуряване, там където няма достатъчно места в тези общини, да се построят съответните заведения", коментира Калфин.

Майките одобряват идеята за безплатни детски градини и достатъчно места в тях.

"Няма да е зле, защото е много трудно. Много хора дойдоха от провинцията и няма места в яслите... Все пак трябва да се работи, пък за частна ясла няма как, защото цените там са "много добри"; Хубава е идеята, особено за родители, които не могат да си загубят работата", коментира министъра.

Подобна мярка ще извади от гетата и децата, които не посещават детска градина и трудно се социализират. Сега около 86 на сто от децата в доучилищна възраст посещават детски заведения, сочи статистиката.

"Тук говорим за една група от около 300-350 000 деца. Това са децата, които са между 2 и 6 години, които би трябвало да бъдат обхванати. Иначе малки мерки могат да се взимат различни, но отново повтарям, че тяхната ефективност ще бъде поставена под въпрос", допълни Ивайло Калфин.


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Цветница е! Хиляди българи празнуват днес
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).