Какво се случва, ако българските мъже получат повиквателна за активна военна служба?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
13:58 / 10.10.2022
31084
Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на запасняците в страната си. В този ред на мисли много българи си задават въпроси какво се случва, ако получат повиквателна за активна военна служба. Условието е, разбира се, ако конфликта се разшири и ще има евентуалната нужда за мобилизация на населението и в други страни, включително и в България

При повикване на активна служба в доброволния резерв на страната ни, резервистът се смята в неплатен отпуск за времето на службата, включително в деня на откриването и връщането, обясни експертът по трудово право д-р Тодор Капитанов в платформата си mywork.bg.

Службата в резерва на армията се дели на активна и разположение за активна такава.

Първата включва период от време, през който резервистът и техниката-резерв са извикани в състава на военните формирования от въоръжените сили на страната, за да изпълнят конкретни задачи, или за да придобият специална военна подготовка, да се обучават в курсове за повишаване на квалификацията или, за да се преквалифицират.

Докато разположението за активна служба е време, през което резервистът и техниката не са извикани да отслужват, но пък са в готовност за изпълнение.

За времето на активната служба резервистът има статус на военнослужещ като правата и задълженията му съответстват на длъжността, която заема. Поради тази причина той получава основно и допълнителни възнаграждения или част от тях, спрямо продължителността на службата, която пък се зачита за трудов стаж от първа категория. В случай, че тя продължи повече от 15 календарни дни, то резервистът има право на два дни неплатен отпуск преди заминаването и два след завръщането си, като за това му се плаща от бюджета на Министерството на отбраната, посочва Капитанов.

При обявяване на извънредно положение в страната или в част от нея, резервистите и техниката, които са включени в решение на НС или в указ на президента, се извикват на активна служба.

Службата в запаса пък е период от време, през който техниката и запасните, които са с мобилизационно назначение имат готовност да изпълняват задачи при обявяване на военно положение в съответствие с получената повиквателна заповед. А тези, които са без мобилизационно назначение трябва също да са в готовност, но след получаване на повиквателна. Военната служба на резервистите започва да тече от часа и деня на обявяване на положението, посочва Капитанов.

За всяка навършена година на разположение за активна служба служителят в резерв получава възнаграждение в размер на едно месечно възнаграждение в съответствие със званието и степента му. А резервист, който в договора си е поел ангажимента да участва в мисии и операции извън страната ни, за всяка навършена година заплащането му се умножава по 1,5.

През времето, в което резервистът е на разположение за служба, той имат право на предимство при приемане на военна служба и при постъпване във военни училища, ползване ползване на почивните бази и болниците на Министерството на отбраната.

Кандидатите за резервисти трябва да са пълнолетни и да имат само българско гражданство. Също така трябва да са годни и психологически пригодни за служба, да притежават образование, което да съответства с изискванията на длъжността. Освен това не трябва да са осъждани, да няма образувано наказателно производство срещу тях, да не са дисциплинарно освободени от военна служба и да не са отсрочени от повикване във въоръжените сили при мобилизация. В случай, че са в пределната възраст за служба или са назначени в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра и Българската армия не могат да кандидатстват, се посочва в сайта на Централното военно управление към Министерството на отбраната.

Виж коментарите (8)

Още по темата (4442):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).