Какво ни е необходимо, за да се сдобием със "зелен сертификат" за антитела?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:53 / 11.11.2021
2332
От днес за "зелен сертификат“ се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела, припомнят от Министерството на здравеопазването.

Какво е важно да знаем?

 - За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml.

 - Документът е със срок на валидност 90 дни и може да се използва като "зелен сертификат" само на територията на България.

 - Изследването трябва да е направено след 11 ноември, включително.

 - След провеждане на изследването ще получите от лабораторията национален референтен номер (НРН), чрез който да изтеглите своя "зелен сертификат“ от www.his.bg.

 - В системата освен НРН трябва да въведете ЕГН и номер на лична карта.

Генерираното удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказано чрез лабораторен тест е с различен формат от европейския модел на зелен сертификат, допълват от "Информационно обслужване" АД. В документа се съдържат всички задължителни атрибути - QR код, номер на удостоверението, лични данни на тествания, начална и крайна дата на валидност, лабораторен резултат от изследването на антителата и номер на лабораторията или лечебното заведение, където е взета пробата. 

За да бъде валидно удостоверението, изследването за антитела задължително трябва да е направено след 11.11.2021 г. от лаборатория, която е успешно интегрирана с НЗИС. Тестове, направени извън територията на Република България или в лаборатории, които все още не са свързани с информационната система на Министерство на здравеопазването, няма да могат да бъдат използвани за генерирането на електронния документ.

От "Информационно обслужване" препоръчват на гражданите, които желаят да ползват удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказано чрез лабораторен тест, да се поинтересуват дали избраната от тях лаборатория отговаря на условията. 

Близо 2.4 млн. е броят на изтеглените COVID сертификати и удостоверения през интернет портала на НЗИС до този момент. От обявяването на противоепидемичните мерки на 19.10.2021 г. до този момент гражданите са изтеглили над 1.480 млн. документа.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).