ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Как се прави ДНК тест и колко надежден е резултатът?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:31 / 23.12.2022Коментари (0)1285
©
Във връзка с темата с разменените бебета в столичната болница "Шеново" - ДНК тестовете са напълно надеждни и няма шанс за грешни резултати. В това са убедени медици и експерти. За да бъде направен един ДНК анализ обаче е необходимо правилно вземане на пробата и специална техника.

Как се правят ДНК тестовете в държавна и частна лаборатория и колко са надеждни те? Отговорът е, че методите на взимането на пробите са едни и същи, а резултатите - надеждни. Ако тестът е спешен, резултатът може да излезе до 48 часа, но ако не е - може да отнеме и 10 работни дни. Обикновено повече мъже искат да бъде направен ДНК тест, за да установят дали в действителност са биологични бащи на децата си. Случва се обаче и майки да имат подобно желание, предаде БНТ.

Доц. Александър Апостолов - отговорник на ДНК лабораторията в УМБАЛ "Александровска": "Съвременен апарат, повечето от лабораториите разполагат с подобна апаратура, но това е част от процеса".

Процесът е дълъг - от взимането на пробата до анализ на резултата. Процедура, добре позната в България.

Доц. Александър Апостолов: "Трябва да бъдат иззети обтривки от устната кухина на изследваните лица и когато говорим за т. нар. според родителски произход, материал се взима от биологичната майка, от детенцето и от мъжа, посочен за баща. По този начин се прави сравнително изследване".

Тестът може да бъде и кръвен. Но резултатът винаги е убедителен, казват експертите. Няма средно положение - или детето е на едни биологични родители, или не е.

Доц. Александър Апостолов: "Това е най-надеждният метод на настоящия етап на развитие на науката. Трябва да се вярва на резултатите от тези ДНК тестове, когато са извършени в съответни престижни, утвърдени ДНК лаборатории".

Проф. Албена Тодорова - ръководител на частна лаборатория: "Между 99 и няколко 9-ки след десетичната запетайка потвърждение на бащинство, а изключването е 100%. Същото е и за майчинството".

Между 30 и 50 ДНК теста на година прави частна лаборатория. Понякога желаещите имат въпроси, вдъхновени вероятно от киното.

Проф. Албена Тодорова: "Най-често ние имаме запитвания мога ли да донеса косъм, мога ли да донеса от четка за зъби. Това не става за такъв тип експертиза. И всички странични намеси от сорта на баби, дядовци, странични лица, които желаят да проверяват внуците си съответно нямат право да го направят без знанието, съгласието на родителите".

Майките и разменените в "Шейново" бебета вече са преминали ДНК тест. Резултатите убедително доказват, че всяка от жените не е биологична майка на детето, с което е изписана от болницата.

Д-р Донка Узунова - началник на неонатологията в II САГБАЛ "Шейново": "Най-лесно е да си посочим един виновник и да кажем ето този е виновен и да търсим за него съответното наказание. Ние обаче не сме индивидуална структура. Не говорим за едно лице, има ключови фигури по цялата верига, има хора с конкретните задължения".

Вътрешните проверки по казуса продължават, а все още не е ясно кога бебетата ще бъдат в прегръдките на майките си, доказали връзката си с тях чрез ДНК тест.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: