ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Как да намерим по-добре платена работа?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:44 / 25.04.2023Коментари (0)1524
©
Независимо в коя сфера работите, поскъпването на живота със сигурност се е отразило негативно на портфейла ви. С нарастващите темпове на инфлация и потенциалната рецесия, задаваща се на хоризонта, може да ви се струва, че настоящата ви работна позиция не ви дава възнаграждението, от което се нуждаете, за да се справите с актуалните финансови предизвикателства.

В такъв случай решението на много хора е смяна на фирмата и кандидатстване за еквивалентна позиция с по-високо заплащане. Ако пък имате дългогодишен опит в една компания и нейната структура позволява повишение, имате добри шансове да направите следващата стъпка към по-отговорна позиция с по-високо заплащане. При всички положения, преди да вземете решение за напускане, е добре първо да обсъдите всички възможности със своя работодател.

Повишеното възнаграждение е едно от най-важните предимства на кариерното развитие за много професионалисти. За да извлечете максимума от работата си, e важно да възприемете стратегически подход, за да търсите по-добре платени възможности. Чрез развиване на умения и опит, които заслужават по-висока заплата, и търсене на работни места, които я предлагат, можете да получите по-добре платена работа.

Въпреки че парите не са всичко, когато става въпрос за намиране на най-добрата работа за вас, те обикновено са решаващ критерий за избора, който ви носи професионално удовлетворение и финансово спокойствие. Дори да работите в сфера, която обичате, ако не получавате справедливо възнаграждение за времето и усилията си, рано или късно ще се насочите към нови възможности – под формата на повишение в настоящата фирма или чрез търсене на нова работа.

Дори да сте избрали да не продължите с висше образование или да не работите по специалността си от университета, намирането на хубава и добре платена позиция не е невъзможна мисия. Вашето успешно бъдеще на пазара на труда не зависи само от получаването на диплома за висше образование. Има много високоплатени възможности, които ще ви позволят да се откажете от академичните среди в полза на техническо обучение или допълнителна квалификация на работното място.

Отличете се на текущата ви позиция

Документирането на добрите резултати, които сте постигнали, може да ви помогне при преговорите за повишение. Като вършите работата си добре, вие показвате, че сте талантлив и ценен служител. Това служи не само като отличен повод да поискате увеличение на заплатата в настоящата фирма, но също така дава тласък на всяко търсене на нова работа с по-високо възнаграждение.

Създайте професионални връзки

Ако имате нужда от по-добре платена работа, един от най-ценните ресурси, който трябва да имате, е списък с контакти на други професионалисти, които познавате лично и които са в състояние да ви помогнат. Мрежата от контакти също може да ви помогне на текущата ви позиция чрез съвети и съдействие, за да изпълните очакванията от вас и да повишите нивото си на представяне.

Някой ден професионалните връзки може да ви помогнат да научите първи за нови работни места и да ви отворят много врати. Можете също така да получите представа за най-добрия начин за договаряне на заплата в съответната фирма. Работата в мрежа може да се осъществи както лично, така и онлайн, така че се възползвайте от всяка възможност.

Изградете уменията си

Често, когато искате да преминете към по-добре платена работа, трябва да поемете нови роли и отговорности, които не е трябвало да изпълнявате на сегашната си позиция. Когато се учите как да получавате по-високоплатени работни места, добавянето на нови умения и способности към вашата автобиография е отличен начин да намерите работа, която предлага по-голямо възнаграждение.

Ако има конкретна област, в която искате да напреднете, обърнете внимание на позициите, за които искате да кандидатствате, и вижте какви умения са необходими. Всички умения, които в момента нямате, трябва да бъдат вашият фокус, за да сте сигурни, че сте готови да кандидатствате, ако бъде публикувана подходяща обява.

Поемете нови отговорности

В допълнение към изграждането на уменията, необходими за намиране на по-добре платена работа, е полезно да можете да посочите опит със задачи, които се очаква да изпълнявате на по-високоплатената работа. Потърсете нови отговорности на текущата си работа, които ви позволяват да демонстрирате умения, които в момента не се изискват на настоящата ви позиция.

Когато кандидатствате за ново работно място с по-висока заплата, можете да посочите тези допълнителни отговорности като доказателство, че на настоящата позиция работите под капацитета си. Може също така да използвате новите си отговорности на текущата си позиция, за да я превърнете в новата си по-добре платена работа, като потърсите повишение, което съответства на новото ви натоварване.

Проучете текущата си заплата

Важно е да знаете колко печелят други хора със сравними с вашите задължения, както при настоящия ви работодател, така и в индустрията като цяло, тъй като това ви помага да определите дали получавате справедливо възнаграждение или не. В допълнение към разговорите с колеги, можете да потърсите независима информация за заплатите, за да определите дали получавате заплащане в съответствие с останалите на вашата позиция. Колкото повече знаете за текущото си възнаграждение, толкова по-лесно ще намерите възможност за по-високо заплащане и в съответствие с това, което заслужавате.

В тази връзка е добре да проучите по-добре платените позиции. При търсенето на нова работа, от решаващо значение е да имате отворен ум. Може да не бъдете назначени веднага на мечтаната позиция, но това не означава, че в крайна сметка не можете да стигнете до там. Ако проучвате по-добре платени работни места, можете да научите какви умения и опит са необходими. По този начин можете да работите за целта си и междувременно да печелите пари. 

Обсъдете вътрешните опции

Намирането на нова работа с по-добра заплата невинаги означава да се разделите с настоящия си работодател и да кандидатствате за работа в нова компания. Много компании предпочитат да насърчават настоящи служители за позиции на средно и висше ниво. Така че да обсъдите вашите възможности за повишение може да бъде ефективен начин да постигнете по-високо заплащане.

Ако компанията, в която работите, в момента не търси хора за по-високи позиции, все пак може да сте в състояние да си осигурите вътрешен път за следващото отваряне на позиция или да спечелите повишение, което превръща текущата ви работа в по-добре платена. Всички методи, които бихте използвали, за да намерите по-високоплатена работа извън настоящата си фирма, също помагат при търсите тези вътрешни решения.

Проверете обявите за работа

Когато компанията, за която работите, не е в състояние да отговори на нуждите ви от по-добре платена работа, тогава решението е да потърсите работа при нов работодател. Можете да търсите подобна позиция с по-високо заплащане, повишение при нов работодател или дори работа в нова за вас сфера.

Вече изградените умения и отговорности ви правят по-привлекателен кандидат за всяка нова работа, а създадените контакти може да ви послужат като ориентир при кандидатстване или директно да ви насочат към конкретна фирма. Винаги работете за изграждане на имиджа си в бранша още преди да си се е наложило да търсите по-добре платена работа. Това ще увеличи шансовете ви да намерите мечтаната оферта, когато моментът настъпи. 

Актуализирайте автобиографията си и кандидатствайте

Предоставянето на актуална автобиография е от съществено значение, когато кандидатствате за по-високоплатена работа, тъй като това ви дава възможност да включите новите умения, които сте усвоили, и отговорностите, които сте поели на настоящата си позиция. Дори да нямате много опит в сферата, която ви интересува, пак можете да посочите други подходящи умения.

Когато изпращате автобиографията си за обяви за работа, трябва също да отделите време, за да персонализирате съдържанието за всяка фирма. Първо създайте основна версия, а след това запазете ново копие за всяка работа, като коригирате подчертаните умения и отговорности, за да съответстват на тези, които са посочени в списъка с длъжности, за да оставите добро впечатление на потенциалния работодател, пише pariteni,bg.

Уверете се, че автобиографията ви отговаря на позицията

Работодателят бързо ще забележи, ако автобиографията ви не отговаря на длъжностната характеристика и няма да отнеме много време, за да ви изключи от подбора на кандидати. Така че, уверете се, че вашият опит и умения отговарят на работата, за която кандидатствате.

Ако например се стремите към работа в офис, може би е време да изтриете опита си като сервитьор/ка по време на следването ви. Ако пък сте работили като преводач, а сега си търсите работа като хигиенист, прекалено високата квалификация също може да ви изиграе лоша шега. Правете ревизии, когато е подходящо – не за да създадете фалшива представа за себе си, а за да очертаете ясно и кратко търсените квалификации и отговорности.

Подобрете квалификацията си

Друг начин да се откроите сред тълпата кандидати е да се стремите към допълнително образование и опит, за да направите автобиографията си по-завладяваща за работодателя. Този съвет е особено полезен за тези от вас, които имат "пропуски“ в автобиографията си – когато сте били безработни или сте имали дълъг отпуск. Можете да оправдаете тези липси с изкарани курсове за сертификати или самообучение (например научаване на нов език).

Подчертайте вашите меки умения

В обявите си за работа работодателите често посочват изисквания за твърди и меки умения. Твърдите умения могат да бъдат определени като технически познания, докато меките умения – като универсални работни навици и поведения. И двата типа са еднакво необходими за успешното изпълнение на работните задължения.

Всеки работодател ще иска да научи за вашия предишен трудов опит и образование, но също така ще иска да опознае и вашия характер. Тези черти се наричат "меки умения“. Примери за меки умения са "лидерство“ или "решаване на проблеми“ и те се различават от качествата, които се отнасят за вашата индустрия или професионална експертиза – като "двуезичен“ или "SEO“.

Вашите меки умения отговарят на въпроси за вашата личност. Как работите в екипна среда? Ами при стрес или конфликт? Самостоятелни ли сте? Можете ли да решавате проблеми? Не забравяйте да наблегнете на меките умения в автобиографията си и по време на интервюто, за да можете да направите силно впечатление и да се издигнете над вашите конкуренти.

Подгответе се за двустранни въпроси

Често пъти интервюиращите решават да изненадат кандидатите с неочаквани въпроси, за да анализират не само отговорите, но и тяхната реакция. Упражнявайте се за вашето интервю така, както бихте се подготвили за важен изпит. Предвидете често срещани въпроси като следните:

Коя е най-голямата ви слабост/сила?

Как се справяте със стреса?

Къде се виждате след 5 години?

Има ли нещо друго, което трябва да знаем за вас?

Доколкото е възможно, подгответе отговорите си предварително, за да можете да дадете най-доброто от себе си. Подгответе се обаче и вие да задавате въпроси. За мнозина това е съвет, който често пренебрегват – което също го прави още една възможност да се откроите.

Задаването на въпроси по време на интервюто показва, че мислите критично за въпросната работа. Работодателят иска да се увери, че сте подходящ за позицията и компанията, така че му дайте възможност, за да го разбере. Задайте на вашия интервюиращ въпроси като следните, за да му покажете, че ви е грижа за компанията като цяло, а не само за заплатата:

Какво търсите в един кандидат?

Как бихте описали ценностите на тази компания?

Споделяйте истории и бъдете автентични

През последните години разказването на истории се превърна в ефективно средство за маркетинг, а съветът е еднакво приложим за продажбата на вашия труд. Историите могат да ви направят по-запомнящи се за потенциален работодател. Вместо да казвате на вашия интервюиращ колко страхотен екипен играч сте например, разкажете му история, която го доказва.

Когато денят приключи и вашият интервюиращ е оставен да преглежда автобиографии и бележки, какво искате да запомни за вас? Може би това, че сте откровена, забавна и автентична личност. Ако например вие сте жена, която кандидатства на позиция с изцяло мъжки екип, на въпроса "какво можете да донесете на екипа“, отговорете с чувство за хумор – "естроген“.

Репетирането на вашите отговори на стереотипните въпроси "разкажете за себе си“ и "коя е най-голямата ви сила“ може да бъде полезно, но да твърде добре заучените отговори може да звучат неискрено. Вашата автобиография ще помогне на работодателя да прецени дали опитът и уменията ви отговарят на работата, за която кандидатствате, но вашето интервю му дава възможност да определи дали ще паснете добре на хората, с които ще работите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: