Кадрите на една професия стават все по-дефицитни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:06 / 13.03.2023
1352
Около 63% от медицинските сестри в България, които сега работят в лечебните заведения, са на възраст над 63 години. Това означава, че те са в пенсионна възраст, каза в интервю за БТА Милка Василева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Медицинските сестри и особено акушерките са крайно недостатъчни. И поради тази причина, тези две професии основно трябва да работят много по-усилено, отколкото в предишните 20 години. Поради тази причина, работейки на две или повече места, или дори на едно място, но изпълнявайки длъжността на две или три акушерки, те влагат много повече усилия, за да могат качествено да извършват дейността по отношение на здравните грижи, коментира Василева.

По думите ѝ се получава претоварване, преумора и много сложни отношения между пациенти и лекари.

"Всичко това води до симптоми на непрекъсната умора, отчаяние, неудовлетворение от работата. Като се има предвид и ниското заплащане, което получават тези специалисти, всичко това довежда до т.нар. симптоми на "синдрома на изпепеляването“. Хората се чувстват неудовлетворени от професията си, тревожни и в депресивно състояние“, посочи Милка Василева.

Има проучвания, според които 82 % от медицинските специалисти твърдят, че имат всички симптоми на "синдрома на изпепеляването“. Останалите 20% също имат симптоми, но не са достигнали крайната степен на "синдрома изпепеляването“, обясни експертът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).