КОНПИ: Медийна групировка и футболен отбор са най-големите длъжници на КТБ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
11:35 / 21.03.2016
8390
Медийна групировка и футболен отбор са най-големите длъжници на фалиралата Корпоративна търговска банка. Това заяви в студиото на "Здравей, България" по НоваТВ Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Според него сега е ред на държавата да стъпи в тези вземания и да си поиска парите.

Георгиев обясни, че искът за конфискация на имущество на банкера Цветан Василев с рекордна за Европейския съюз стойност от над 2,2 млрд. лв. е насочен основно към юридически лица.

"Това са основно юридически лица, зад които стои Цветан Василев, и физически - неговата съпруга и дъщеря. Реално обезпеченото имущество, което ние сме намерили и обезпечили, е 1 041 000 000 лева, плюс вземания за 380 милиона лева. От този един милиард, около 100 млн. лв. са имоти в България - в София и по морето. Има акции в акционерни дружества на стойност над 400 млн. лв., както и дялове в дружества с ограничена отговорност", отчете Георгиев.

"Почти не сме правили оценки. Акциите са оценени по номинал. За имота в Швейцария, ние сме взели парите, които са платени, плюс подобренията, които са направени там и таксите - 48 млн. лв. е този имот. 39 млн. лв. реално са заплатени, повече от милион са нотариалните такси. Отделно за ремонт на сградата", каза Георгиев и добави: "Имаме документи за всичко това".

Той изясни, че останалата част от огромната сума е отишла за закупуване на имоти и дялове от трети лица.

"Когато не можем да свържем тези лица с Цветан Василев, това са едни хора, които са ги закупили съвсем законно от банкер с добре действаща банка, както се смяташе на времето, ние няма как да отнемем имущество от тези трети лица и за това искаме равностойността в пари".

Пламен Георгиев даде пример, как реално е ставало източването на фалиралата КТБ и го определи като "доста агресивното".

"Едно дружество без никаква оперативна дейност взима кредит между 5 и 10 милиона. Той е така договорен, че не се връща главницата, а само лихви. Това дружество няма откъде да върне парите, защото то не оперира, не осъществява никаква дейност. Така дружеството преговаря с банката, която му отпуска още няколко милиона, за да покрие плащанията по стария дълг. Дружеството е на подставени лица".


Виж коментарите (3)

Още по темата (201):
30.01.2024 Цветан Василев вече е с европейска заповед за арест
22.01.2024 Издават европейска заповед за ареста на Цветан Василев
05.07.2023 Кольо Парамов за КТБ: Нито един процес по закона "Рико" не се е отървал без много сериозно наказание, нашите подсъдими няма да бъдат пожалени
24.04.2023 Сигналът на Цветан Василев срещу Иван Гешев е внесен в СГП
20.04.2023 Сийка Милева: Издадена е нова Европейска заповед за арест на Цветан Василев
22.03.2023 Кольо Парамов: Ако бяхме разкрили виновниците за КТБ, щеше да има уникален дисциплиниращ ефект
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).