КНСБ заплаши с национална стачка, ако Дянков наруши споразумение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
15:40 / 13.11.2011
2743
От КНСБ не одобряват новото намерение на финансовия министър Симеон Дянков и възрастта за пенсия, и осигурителният стаж да започнат да растат с по 6 месеца на година още от 2012 г. Според Кодекса на труда от следващата година трябва да започне повишение само на осигурителния стаж за пенсиониране и то с 4 месеца, а възрастта за пенсиониране е предвидено да се повишава чак от 2021 г.

Синдикатите няма да подкрепят промяна на приетото споразумение от 2010 г. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че ако все пак Симеон Дянков наруши споразумението, това ще доведе до моментални действия от страна на профсъюзите.

Да вдигаме стажа драматично, а и възрастта - къде да го направим този стаж и възраст, като няма работни места и никой не създава нови, а напротив - икономиката губи работни места. Сега е моментът, в който ще направим това действие. Категорично заявяваме, че всяко нарушение, едностранно от страна на министър Дянков, ще взриви социалния диалог и ще доведе до моментални наши действия. Това не е заплаха, това просто е реакция, да знае.

Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров допълни, че в отделни браншове има нагласа за национална стачка.

Категорично, защото това е подигравка. Разписаната пенсионна реформа до 2025 г., приета от работодатели, синдикати и държава, изведнъж едностранни варианти и решения от г-н Дянков. Ако иска да има социално напрежение, ще му го дадем веднага.

Пламен Димитров настоява въпросът да бъде обсъден с премиера Бойко Борисов: "Искаме да чуем - министър-председателят стои ли зад подписа си още".

Източник: БНР


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Промениха таксите за някои лични документи
Българин: Всичко отива за храна и сметки
Вадете чадърите утре, връхлитат ни дъждове
Първи подробности от прокуратурата, след като 36-годишна жена поч...
Сакскобургготски след пренасянето на останките на Фердинанд: Благ...
Ген. Стефан Янев призова за смислен и съзидателен диалог в следва...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).