КНСБ: Важно е финансовата помощ да пристига навреме

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:10 / 14.08.2020
3142
Вчера от икономическото министерство обещаха още помощ за малкия и среден бизнес за възстановяване от кризата с COVID-19. Става дума за обща сума от 562 милиона лева. Предстои да се уточнят изискванията към кандидатите, а парите ще дойдат по две основни направления. 400 млн. лв. ще са по европейската програма REACTEU. Те ще са за дигитализация, възстановяване и растеж. Останалите 162 млн. лв. ще са пренасочени средства от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Парите би трябвало да стигнат до края на септември. Според икономическия министър Лъчезар Борисов за след това трябвало работещ парламент,.

"Няма да има пари за всички, но въпросът е средствата да бъда разпределени справедливо и да получат по-сериозна подкрепа тези, които са пострадали повече и имат по-добра перспектива за развитие. Важно е и те да получат средствата навреме". Това заяви председателят на АИКБ и член на АОБР Васил Велев в студиото на "Здравей, България". 

"Важно е и парите да бъдат получени навреме, защото до момента от всички обявени милиони и милиарди бизнесът е получил 51 млн. от мярката от 3 000 до 10 000 лв. за микро и малки предприятия. От 200 мн. – 51 са стигнали до момента. Това е изключително малко на фона на обявените милиарди за подкрепа", каза още той.

"Има закъснение както на икономическите, така и на социалните мерки. Именно това изкара и хората на улицата", смята националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов.

"Доволни сме от бързата реакция на министъра, който веднага след отпускане на средства ни покани на среща, за да обсъдим как да бъдат разпределени", допълни той.

Васил Велев е категоричен, че процедурата за кандидатстване за финансова помощ трябва да бъде максимално облекчена. "Важно е подкрепата да стигне навреме до тези, които имат нужда от нея", каза още председателят на АИКБ .

"Стремежът ни е помощта да достигне до максимален брой компании. Затова предлагаме и още един критерии като таван, а именно - половината от спада от това, което са реализирали през миналата година, защото може някой иначе с помощта да излезе на печалба", посочи той.

По думите му при всички случаи настоящата криза ще бъде по-тежка от тази през 2008 г., но загубата на работни места ще е по-малка поради взетите икономически мерки.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).